Οι γονείς δεν καταλαβαίνουν πότε τους λένε ψέματα τα παιδιά τους

26-12-2016
Όλα τα παιδιά λένε ψέματα κάποια στιγμή. Το ζήτημα είναι κατά πόσο ο πατέρας και η μητέρα θα μπορέσουν να το αντιληφθούν ώστε να κάνουν την απαραιτητη συζήτηση με το παιδί. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως οι γονείς τελικά δεν καταλαβαίνουν πότε το παιδί τους λέει ψέματα.
 
Ερευνητές από τη Σχολή Κοινωνικής Οικολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέηβις στις Ηνωμένες Πολιτείες, μελέτησαν στοιχεία από 45 πειράματα που αφορούσαν συνολικά πάνω από 10.000 παιδιά και ενηλίκους.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Law and Human Behavior, έδειξαν πως οι γονείς δεν μπορούν να καταλάβουν εάν το παιδί τους λέει ψέματα ούτε μία στις δύο φορές.
 
Η επικεφαλής της έρευνας Τζόντι Κουάς διαπίστωσαν πως αν και οι περισσότεροι ενήλικοι πιστεύουν ότι ξέρουν πότε το παιοδί τους τούς εξαπατά, στην πραγματικότητα είναι σε θέση να καταλάβουν πότε ένα παιδί λέει ψέματα, μόνο στο 47,5% των περιπτώσεων έχουν δίκιο, δηλαδή ούτε τις μισές φορές. Με λίγα λόγια, τα καταφέρνουν χειρότερα και από ό,τι αν απαντούσαν στην τύχη (πιθανότητα 50%).
 
Οι ενήλικοι τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα στο να καταλαβαίνουν πότε ένα παιδί λέει την αλήθεια, έχοντας ποσοστό επιτυχίας 64%, δηλαδή σχεδόν δύο φορείς στις τρεις πέφτουν μέσα. 
 
Από την μελέτη φάνηκε ακόμα πως ακόμη και παιδιά τριών ετών μπορεί να καταφεύγουν στα συνειδητά ψέματα, ενώ τα παιδιά γίνονται καλύτεροι ψεύτες όσο μεγαλώνουν. 
 
Επίσης, διαπιστώνεται ότι οι επαγγελματίες που συναναστρέφονται με παιδιά, όπως εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί, τα πάνε μόνο οριακά καλύτερα από τον μέσο άνθρωπο στο να «πιάνουν» τα ψέματα των παιδιών.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: