Η γρίπη έστειλε έναν ασθενή στην Εντατική – Ο πρώτος σε ΜΕΘ τη φετινή χρονιά

10-11-2022

Ένας άνδρας 82 ετών, που ανήκει σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου και είναι κρούσμα γρίπης τύπου Α(Η3Ν2), είναι ο πρώτος ασθενής με βαριά συμπτώματα γρίπης και νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Μπορεί αυτή την εβδομάδα να μειώθηκαν οι επισκέψεις σε γιατρό με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, ωστόσο σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ καταγράφηκε ο πρώτος ασθενής με βαριά συμπτώματα γρίπης, που χρειάστηκε νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας και την νεότερη ενημέρωση για την πορεία της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα, κατά την προηγούμενη εβδομάδα (31 Οκτωβρίου – 06 Νοεμβρίου 2022) οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσίασαν μείωση κατά 22%, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε είχε σημειωθεί σημαντική αύξηση.

Παρ’ όλα αυτά, την ίδια περίοδο καταγράφηκε ένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, το οποίο χρειάστηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Πρόκειται για άνδρα 82 ετών, που ανήκει σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου και είναι κρούσμα γρίπης τύπου Α(Η3Ν2)

Αξίζει να αναφερθεί πως όλη την περσινή χρονιά της καταγραφής της δραστηριότητας της εποχικής γρίπης (2021-2022), είχαν εισαχθεί σε ΜΕΘ 5 ασθενείς.

Δύο κρούσματα γρίπης την τελευταία εβδομάδα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 64 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 6 από νοσοκομεία και 58 από το Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Sentinel).

Τα δυο (3,1%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2).

Από τον ΕΟΔΥ, τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.