Η γυμναστική διώχνει τις πέτρες από τη χολή

26-12-2016
Δεν είναι ανάγκη να απαριθμήσουμε ξανά τους λόγους για τους οποίους πρέπει κάνουμε φίλη μας τη γυμναστική. Τώρα όμως Βρετανοί επιστήμονες μας δίνουν ακόμα έναν αφού βρήκαν πως η άσκηση μειώνει πάρα πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης χολολιθίασης.
 
Ερευνηρές από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας μελέτησαν 25.000 εθελοντές.
Σκοπός τους ήταν να διαπιστώσουν ποιος είναι ο ρόλος της γυμναστικής στο να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης πέτρας στη χολη.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας, έδειξαν πως όσοι εθελοντές γυμνάζονταν περισσότερο απ’ όλους είχαν κατά 70% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν πέτρες στη χολή.
 
Η εμφάνιση χολόλιθων (είναι γνωστοί ως πέτρες στη χολή) είναι πολύ συχνή… Κι ακόμα πιο επώδυνη στο περίπου 30% των περιπτώσεων που προκαλούνται συμπτώματα.
Οι ερευνητές εξηγούν πως η προστατευτική δράση της άσκησης πιθανώς οφείλεται στο ότι μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης που περιέχονται στη χολή (είναι το έκκριμα της χοληδόχου κύστης όπου αναπτύσσονται οι πέτρες).
 
Η συστηματική γυμναστική αυξάνει επίσης τα επίπεδα της «καλής» (HDL) χοληστερόλης και συμβάλλει στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου _ παράγοντες που επίσης μπορεί να παίζουν ρόλο στη μείωση του κινδύνου χολολιθίασης.
 
Οι χολόλιθοι σχηματίζονται από τη χολή και σε γενικές γραμμές αποτελούνται από χοληστερόλη. Υπολογίζεται ότι περίπου μία γυναίκα στις τρεις και ένας άντρας στους έξι εμφανίζει χολόλιθους κάποια στιγμή της ζωής του, αλλά είναι πολύ πιο συνηθισμένοι μετά τη μέση ηλικία.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: