Η γυμναστική είναι το φάρμακο για τις ιώσεις

26-12-2016
Δεν είναι ανάγκη να επαναλάβουμε όλες τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει η γυμναστική στο νου και το σώμα μας. Έρευνα επιστημόνων από τη Νότια Κορέα όμως ανέδειξε άλλη μια… καταπολεμά τις ιώσεις.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Chosun στη Νότια Κορέα εξέτασαν 28 ποντίκια, τα μισά από τα οποία δεν γυμνάζονταν καθόλου και τα υπόλοιπα αφήνονταν να κολυμπούν σε χλιαρό νερό επί 10 λεπτά κάθε φορά, πέντε ημέρες την εβδομάδα, για τρεις εβδομάδες.
Κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων που κράτησε η έρευνα, οι επιστήμονες έκαναν τακτικά αιματολογικές εξετάσεις στα ποντίκια για να παρακολουθούν τους δείκτες της φλεγμονής
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Scientific Reports, έδειξαν πως όταν εξέθεσαν γυμνασμένα και αγύμναστα ζώα στο βακτήριο σταφυλόκοκκος που προσβάλλει και τους πνεύμονες, η ανοσοποιητική αντίδραση μεταξύ τους είχε σημαντικές διαφορές
Με άλλα λόγια, στα αγύμναστα ζώα υπήρχε κατακόρυφη αύξηση στα κύτταρα που ευνοούν τη φλεγμονή, ενώ στα γυμνασμένα ποντίκια ήταν αυξημένη η παραγωγή ενός είδος αντιμικροβιακών ανοσοκυττάρων που σκοτώνουν απευθείας τα μικρόβια.
Επιπλέον, τα γυμνασμένα ζώα δεν εκδήλωσαν τόσο έντονα συμπτώματα λοίμωξης όπως τα αγύμναστα, ενώ υπέστησαν και λιγότερες πνευμονικές βλάβες.
 
Οι ειδικοί έβγαλαν λοιπόν το συμπέρασμα πως η συστηματική γυμναστική μπορεί να μας προστατεύει από τη γρίπη και τις άλλες ιώσεις της εποχής επειδή καταπονεί κατ’ επανάληψιν το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να το κάνει να λειτουργεί πιο αποδοτικά, σύμφωνα με νέα μελέτη.
 
Όπως τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Γουνκγιούνγκ Παρκ, παρότι η μελέτη διεξήχθη σε πειραματόζωα, τα ευρήματά της πιθανότατα ισχύουν και για τους ανθρώπους, τονίζουν οι ερευνητές.
 
Οι επιστήμονες προσπαθούσαν επί δεκαετίες να βρουν γιατί και πότε συμβαίνει αυτό και ένα από τα ευρήματά τους ήταν ότι συμμετέχουν τα κύτταρα του σωματικού λίπους, τα οποία είναι εξαιρετικά πεπειραμένα στην παραγωγή ουσιών που ευνοούν τη φλεγμονή. 
 
Ωστόσο τα λιπώδη κύτταρα συχνά παράγουν τις ουσίες αυτές σε ποσότητες μεγαλύτερες από εκείνες που απαιτούνται για την καταπολέμηση των μικροβίων, ενώ σε μερικές περιπτώσεις ενεργοποιούνται ακόμα και όταν δεν λαμβάνουν μήνυμα από το ανοσοποιητικό ότι δέχεται επίθεση, με τελικό επακόλουθο μειωμένη ανοσία στις επιθέσεις ιών και βακτηρίων.
 
Εξαιτίας των συσχετίσεων ανάμεσα στα λιπώδη κύτταρα και στην ανοσοποιητική αντίδραση, επιστήμονες κι άλλα ερευνητικά ιδρύματα αναρωτήθηκαν αν η γυμναστική θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση, διότι σε γενικές γραμμές μειώνει το ποσοστό λιπώδους ιστού στο σώμα και μεταβάλλει τα επίπεδα της φλεγμονής.
 
Που οφείλεται όμως αυτό; Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα επανειλημμένα μικροτραύματα της άσκησης στους μυς εξοικείωσαν το ανοσοποιητικό των ζώων στις βλάβες και το εκπαίδευσαν να αντιδρά με μελετημένο και αποτελεσματικό τρόπο, ενώ ταυτοχρόνως μείωσαν τα λιπώδη κύτταρα και επομένως τη συχνά ανεξέλεγκτη φλεγμονή.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: