Οι γυναίκες εξακολουθούν να ζουν περισσότερο από τους άντρες

26-12-2016

Εδώ και χρόνια γνωρίζουμε από μελέτες πως οι γυναίκες για πολλούς και διαφορετικούς λόγους ζουν κατά μέσο όρο περισσότερο από τους άντρες. Τώρα, νέα διεθνής έρευνα δείχνει πως η ψαλίδα στο προσδόκιμο ζωής ανάμεσα στα δυο φύλα δεν κλείνει και πως οι γυναίκες εξακολουθούν να ζουν περισσότερο.

Ερευνητές τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, τη Δανία, τον Καναδά και την Κένυα μελέτησαν αρχεία γεννήσεων και θανάτων για πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως, από τον 18ο αιώνα έως σήμερα, από προβιομηχανικές, βιομηχανικές και μεταβιομηχανικές κοινωνίες. Ανέλυσαν επίσης παρόμοια στοιχεία από έξι είδη πρωτευόντων (γορίλες, χιμπατζήδες, μπαμπουίνους, καπουτσίνους κ.α.).
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), έδειξαν πως:
– Οι άνθρωποι έχουν κάνει την πιο γρήγορη πρόοδο στο προσδόκιμο ζωής τους από κάθε άλλη εποχή.
– Όχι μόνο οι άνθρωποι ζουν μακροβιότερες και πιο υγιείς ζωές (κυρίως χάρη στις προόδους στην ιατρική και στη δημόσια υγεία), αλλά παντού στον κόσμο οι άνδρες συνεχίζουν να ζουν λιγότερο από τις γυναίκες. Κάτι που συμβαίνει γενικότερα με τα αρσενικά πρωτεύοντα.
 
Όπως δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας και καθηγήτρια βιολογίας του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β.Καρολίνα Σούζαν ‘Αλμπερτς «κατά τις τελευταίες λίγες εκατοντάδες χρόνια κάναμε μεγαλύτερο ταξίδι στο να επιμήκυνουμε τη διάρκεια της ζωής μας, από ό,τι είχαμε κάνει σε μια εξελικτική ιστορία εκατομμυρίων ετών».
 
Όπως έδειξε τέλος η έρευνα, τα οφέλη του μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής διαχέονται ισότιμα στην κοινωνία και δεν αποτελούν προνόμιο μιας μειοψηφίας. Από την άλλη όμως, περιέργως δεν κλείνει με τίποτε η «ψαλίδα» μεταξύ αντρών-γυναικών.
 
Και γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Μια πιθανή εξήγηση είναι γενετική. Μια δεύτερη εξήγηση είναι ορμονική (πιθανώς η αυξημένη τεστοστερόνη εξασθενεί το ανδρικό ανοσοποιητικό σύστημα) και μια τρίτη ότι οι άντρες είναι πιο επιρρεπείς σε ριψοκίνδυνες συμπεριοφορές. Αν ο «ένοχος» βρεθεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ίσως οι άντρες έχουν ελπίδες να «πιάσουν» τις γυναίκες στο μέλλον.
 
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: