Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η αποχώρηση του εδώ και δύο χρόνια επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ, Βλάση Σφυρόερα

26-12-2016

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ήταν ζητούμενο αρκετά χρόνια στη χώρα. Δυστυχώς έπρεπε να έρθουν οι δανειστές να μας βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό για να ξεκινήσουμε να κάνουμε το έργο πραγματικότητα. Και η αλήθεια είναι ότι για μια τέτοια μεταρρύθμιση που άλλες χώρες χρειάστηκαν χρόνια, εμείς σε λίγους μήνες με λίγα λεφτά και λίγους ανθρώπους μπορέσαμε να κάνουμε το αδύνατο δυνατό.

Το οξύμωρο όμως είναι το εξής: ενώ όλοι υπερθεμάτιζαν ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι το διαβατήριο για τον εξορθολογισμό και τον έλεγχο των φαρμακευτικών δαπανών, όταν έρχονταν τα δύσκολα, (ακόμα ψάχνουμε για τους περιβοήτους Ζωνιανούς χάκερς), το εγχείρημα αφηνόταν στην τύχη του και συχνά ο δημόσιος φορέας υλοποίησης του έργου η πολύπαθη ΗΔΙΚΑ γινόταν το εξιλαστήριο επικοινωνιακά τουλάχιστον θύμα. Στα δύσκολα βρίσκουν πάντα χώρο «καλοθελητές» και στην περίπτωση της ΗΔΙΚΑ οι καλοθελητές δεν προέρχονταν μόνο από τον χώρο της υγείας αλλά και από εταιρείες πληροφορικών συστημάτων που «έβλεπαν φως και έμπαιναν», για να κρίνουν να χαρακτηρίσουν να απαξιώσουν. Ο λόγος προφανής και συνήθης… «είναι πολλά τα λεφτά».

Και όντως είναι πολλά τα λεφτά αφού σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το μέσο κόστος ανά συνταγή με το οποίο επιβαρύνονται τα ασφαλιστικά ταμεία έχει μειωθεί κατά 30% από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι σήμερα, 30 εκ. ευρώ εξοικονομούνται το μήνα από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ενώ η περιστολή δαπάνης σε ετήσια βάση ανέρχεται στα 300 εκ περίπου το χρόνο.

Ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του προγράμματος της ΗΔΙΚΑ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση Βλάσης Σφυρόερας, επανειλημμένα είχε κάνει λόγο για συμφέροντα που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα αλλά και για πιέσεις που κατά καιρούς δεχόταν. Η φήμη περί αποχώρησης του εδώ και μέρες που τελικά επιβεβαιώθηκε αιφνιδίασε πολλούς και έδωσε τροφή σε διάφορα σενάρια. Ο κος Σφυρόερας με επιστολή του βάζει τέλος στη σεναριολογία και κάνει έναν απολογισμό των δύο χρόνων που ήταν αυτός επικεφαλής αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι έκανε ότι μπορούσε για να ανταποκριθεί στα καθήκοντα και στις αρμοδιότητες που ανέλαβε.

Όπως επισημαίνει ο πρώην επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι η μεγαλύτερη εφαρμογή που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στο ελληνικό δημόσιο τομέα, και καλύπτει το 92% περίπου των συνταγών που εκτελούνται μηνιαία στη χώρα μας (οι εκτελεσμένες ηλεκτρονικές συνταγές υπερβαίνουν μηνιαίως τα 5 εκ), το 100% των φαρμακείων και το 90% των ιατρών με δικαίωμα συνταγογράφησης

Το σύστημα παρακολούθησης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης γίνεται σε πραγματικό χρόνο και έτσι δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης της εξέλιξης των συνταγών σε πραγματικό χρόνο και προσφέρεται η δυνατότητα άντλησης στατιστικών στοιχείων. Για πρώτη φορά στη χώρα εξάγονται στατιστικά δεδομένα που χρησιμοποιούνται για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων στο χώρο της υγείας.

Ο κος Σφυρόερας αναφέρει επίσης, ότι προωθήθηκε η διαχείριση και εκτέλεση 13 έργων στο πλαίσιο των Ε.Π «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ» και «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ» έργα τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της κοινωνικής ασφάλισης και των υπηρεσιών υγείας στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α Πρόκειται για δράσεις στρατηγικής σημασίας που στοχεύουν στην ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών, στη βελτίωση της διοικητικής οργάνωσης και λειτουργίας των Φορεών Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας, στην επιτάχυνση της απονομής της σύνταξης στον ασφαλισμένο.

Μεταξύ άλλων υλοποιήθηκαν οι εφαρμογές όπως, η διασταύρωση των συντάξεων, το Εθνικό Μητρώο Απονομής και Πληρωμών Συντάξεων, η αναβάθμιση του Ολοκληρωμένου Διαχειριστικού Προγράμματος των Νοσοκομείων και τέλος το εργόσημο.

Βάννα Κεκάτου