Η ηλικία που ξεκινά η εμμηνόπαυση εξαρτάται από τα γονίδια

26-12-2016
Η ηλικία που ξεκινά η εμμηνόπαυση σε κάθε γυναίκα διαφέρει. Σε άλλες ξεκινά σε μικρότερη ηλικία και σε άλλες σε μεγαλύτερη. Από την εξαρτάται λοιπόν πότε θα ξεκινήσει σε κάθε γυναίκα η φάση της εμμηνόπαυσης; Σύμφωνα με νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων, από τα γονίδια.
 
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Exeter και το Πανεπιστήμιο του Cambridge ανέλυσαν γενετικά δεδομένα για σχεδόν 70.000 γυναίκες.
Τα αποτελέσματα των ερευνών τους έδειξαν πως υπάρχουν πάνω από 40 περιοχές στο γονιδίωμα των γυναικών, οι οποίες ρυθμίζουν σε ποια ηλικία μια γυναίκα θα μπει στην εμμηνόπαυση.
 
Όπως τονίζουν οι ειδικοί, αυτή η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων διατήρησης της γονιμότητας ή ακόμη ενός τεστ πρόβλεψης της εμμηνόπαυσης.
 
Όπως εξήγησε ένας εκ των επικεφαλής της έρευνας, Δρ. John Perry «γνωρίζαμε εδώ και κάποιο διάστημα ότι η ηλικία της εμμηνόπαυσης εν μέρει καθορίζεται από τα γονίδια. Η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι υπάρχουν πιθανώς εκατοντάδες γονίδια που εμπλέκονται, το καθένα επηρεάζοντας την ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης από λίγες εβδομάδες έως ένα έτος».
 
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσο πιο υγιές παραμένει το DNA μιας γυναίκας μεγαλώνοντας, τόσο καθυστερεί και η εμμηνόπαυση της. Αυτό αφορά ιδίως την αποκατάσταση τυχόν γενετικών βλαβών στα ωάρια, πράγμα που επεκτείνει χρονικά την αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας.
 
Στην έρευνα συμμετείχε και ο Έλληνας Δρακούλης Γιαννουκάκος, διευθυντής ερευνών στο Εργαστήριο Μοριακής Διαγνωστικής του Ινστιτούτου Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών του «Δημόκριτου», καθώς επίσης οι Αντώνης Αντωνίου και Κυριακή Μιχαηλίδου του Πανεπιστημίου του Cambridge.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: