Η ήπια γυμναστική κάνει το ίδιο καλό με την έντονη γυμναστική

26-12-2016

Όλοι ξέρουμε πως η γυμναστική κάνει καλό στην υγεία μας. Ορισμένοι βέβαια δεν έχουν όρεξη για γυμναστική και την αποφεύγουν. Τώρα όμως έρευνα Καναδών επιστημόνων έδειξε πως δεν χρειάζεται πολλές ώρες γυμναστική για να κάνουμε καλό στο σώμα μας. Αρκεί ένα λεπτό έντονης γυμναστικής που ισοδυναμεί με 45 λεπτά ήπιας άσκησης.

 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McMaster στο Ontario του Καναδά έκαναν μια σειρά από σε 25 νέους άντρες που δεν ασκούνταν καθόλου.
Οι ειδικοί τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Οι άντρες της μιας ομάδας έκαναν την παραδοσιακή πιο ήπια και πιο μεγάλης διάρκειας άσκηση και οι άντρες της δεύτερης ομάδας έκαναν ένα λεπτό έντονης άσκησης διακεκομμένα, δηλαδή μετά από προθέρμανση δύο λεπτών, έκαναν τρία «σπριντ» των 20 δευτερολέπτων το καθένα και στα ενδιάμεσα έκαναν ποδήλατο με πολύ χαλαρό ρυθμό για δύο ή τρία λεπτά. Η όλη διάρκεια της άσκησης δεν ξεπερνούσε τα δέκα λεπτά μαζί με τα διαλείμματα. 
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως μετά 12 εβδομάδες οι άντρες και των δυο ομάδων εμφάνιζαν παρόμοια αεροβική βελτίωση (κατανάλωση οξυγόνου από το σώμα) της τάξης του 20% περίπου. Επίσης, είχαν παρόμοια βελτίωση στην ινσουλινοαντίσταση (πόσο καλά το σώμα αντιδρά στην ινσουλίνη που ρυθμίζει το σάκχαρο), καθώς και ίδια βελτίωση στην μυϊκή λειτουργία.
 
Όπως εξήγησε δηλαδή ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Μάρτιν Γκιμπάλα, αν το ένα λεπτό έντονης άσκησης είναι διακεκομμένο και συνοδευθεί από εννέα λεπτά ελαφριάς άσκησης ή χαλάρωσης, οι βελτιώσεις στην υγεία και στην φυσική κατάσταση του οργανισμού είναι ίδιες με 50 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης.
 
Οι ερευνητές βέβαια τονίζουν πως αυτός ο τύπος άθλησης δεν ειναι κατάλληλος για όλους, καθώς απαιτεί σαφώς έντονη προσπάθεια, έστω και για ένα λεπτό. Επίσης, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη πόσο ωφελεί σε βάθος χρόνου. Τώρα, σκοπός τους ειναι να κάνουν περισσότερες μελέτες για να διαπιστώσουν εάν ισχύει το ίδιο και τις γυναίκες.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: