Η καθαριότητα μας κόβει την όρεξη

26-12-2016
Η καθαριότητα είναι κάτι που όλοι αποφεύγουμε. Κυρίως επειδή την θεωρούμε βαρετή και κουραστική. Όταν όμως διαβάσετε τα παρακάτω ίσως αλλάξετε γνώμη. Αμερικανοί και Αυστραλοί επιστήμονες βρήκαν πως η καθαριότητα κόβει την όρεξη και μας κάνει να αδυνατίζουμε
 
Οι ερευνητές από το Food and Brand Lab του Πανεπιστημίου Cornell στη Νέα Υόρκη έκαναν μια σειρά από πειράματα σε 101.
Τις χώρισαν σε δύο ομάδες, ζητώντας από τις μισές να πάνε σε μία κουζίνα γεμάτη με σκόρπια χαρτιά και βρώμικα πιάτα, και στις υπόλοιπες να πάνε σε μία καθαρή.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Environment and Behaviour, έδειξαν πως οι γυναίκες που βρίσκονταν σε ακατάστατες και βρώμικες κουζίνες έτρωγαν διπλάσια γλυκά από αυτές που βρίσκονταν σε καθαρές και τακτοποιημένες.
Μάλιστα, δέκα λεπτά μέσα στο χάος ήταν αρκετά για να καταναλώσουν 65 θερμίδες περισσότερες.
 
Στο τραπέζι κάθε κουζίνας υπήρχε ένα πιάτο με μπισκότα δίπλα σε μπολ με κράκερ και καρότα. Οι γυναίκες μπορούσαν να φάνε ότι και όσο ήθελαν.
Στα δέκα λεπτά που περίμεναν, χτύπησε σε κάθε κουζίνα αρκετές φορές ένα τηλέφωνο, για να αυξηθεί η χαοτική φύση του πειράματος.
 
Στο τέλος του δεκαλέπτου, όσες εθελόντριες είχαν παραμείνει στην βρώμικη κουζίνα είχαν καταναλώσει τα διπλάσια μπισκότα απ’ ό,τι όσες είχαν μείνει στην καθαρή.
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Λένυ Βαρτανιάν «το χαοτικό περιβάλλον ως φαίνεται μας κάνει ασυνείδητα να αναρωτιόμαστε γιατί πρέπει να έχουμε εμείς αυτοέλεγχο, όταν το περιβάλλον γύρω μας είναι εκτός ελέγχου. Η αναζήτηση αυτή προφανώς μας ωθεί να καταναλώσουμε περισσότερο φαγητό – και μάλιστα ανθυγιεινό, που είναι και το πιο λαχταριστό, υπονομεύοντας έτσι κάθε προσπάθεια για έλεγχο του σωματικού βάρους».
 
Μπορεί, δε, η μελέτη να διεξήχθη σε γυναίκες, αλλά «πιθανότατα τα ευρήματά της ισχύουν και για τους άνδρες», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως ως φαίνεται η μάχη με τα κιλά πρέπει να γίνεται με οργανωμένο τρόπο και σε ένα οργανωμένο περιβάλλον, για να υπάρχουν οι καλύτερες δυνατές ελπίδες επιτυχίας.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: