Η Κεραμέως καταργεί φωτογραφική διάταξη για τους υποψήφιους διευθυντές κλινικών

07-06-2020

Τη φωτογραφική διάταξη τροπολογίας που πέρασε  η προηγούμενη κυβέρνηση, λίγο πριν αποχωρήσει από την εξουσία, τον Απρίλιο του 2019, και αφορά στις υποψηφιότητες των καθηγητών σε διευθυντικές θέσεις, καταργεί το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Αυτό που είχε “περάσει” ο πρώην υπουργός Παιδείας κος Γαβρόγλου, ήταν να εξαιρεθούν οι διευθυντές των κλινικών από την υποχρέωση, να έχουν ορίζοντα θητείας ίσου διαστήματος με τη διάρκεια θητείας της προκηρυσσόμενης θέσης, προτού πάρουν σύνταξη. Αυτό θεωρείται βασική προϋπόθεση για όλους τους υποψηφίους καθηγητές, είτε πρόκειται να διευθύνουν ένα εργαστήριο είτε μία κλινική είτε ένα μουσείο αλλά και για όλα τα μονοπρόσωπα όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου, όπως για θέση πρύτανη αντιπρύτανη κοσμήτορα και προέδρου σχολής ή τμήματος.

Και ενώ ίσχυαν αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν φύγει από την εξουσία, ψήφισε διάταξη που διευκόλυνε υποψήφιους καθηγητές και μάλιστα μόνο κλινικών, να μπορούν να βάλουν υποψηφιότητα για θέσεις διευθυντών, με θητεία πολύ μεγαλύτερου διαστήματος από αυτό που τους απομένει, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν.

Έτσι δημιουργήθηκε το οξύμωρο στην ίδια την Ιατρική Σχολή, ο διευθυντής του εργαστηρίου μικροβιολογίας ή ακτινολογίας να πρέπει να έχει τουλάχιστον 3 χρόνια μέχρι την σύνταξη για να είναι υποψήφιος για διευθυντής, ενώ ο διευθυντής μιας παθολογικής κλινικής να μπορεί να είναι υποψήφιος ακόμα και αν έχει 6 μήνες μέχρι τη συνταξιοδότηση του!

Η κατάργηση της σκανδαλώδους αυτής διάταξης, (στην κοινοβουλευτική γλώσσα λένε “πέρασε νύχτα”), αποκαθιστά τη δικαιοσύνη και επαναφέρει τη λογική.