Η κρίση φέρνει … σεξουαλική βία και δυσλειτουργία

26-12-2016

«Τραγικά συμπεράσματα» μίας « γκρίζας πραγματικότητας» χαρακτήρισε ο κύριος Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, χειρουργός-ουρολόγος και διευθυντής της Κλινικής Σεξουαλικής Υγείας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών μιλώντας στο «healthview» τα κάθε άλλο παρά αισιόδοξα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ) και του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.  Παρόμοιες έρευνες διενεργούνται σύμφωνα πάντα με τον κύριο Κωνσταντινίδη, δύο τον χρόνο. Από την εποχή όμως του μνημονίου καταγράφεται σταθερά  μία κατακόρυφη πτώση στα επίπεδα της σεξουαλικής επιθυμίας και λειτουργίας των Ελλήνων.  

Σύμφωνα με την ποσοτική έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1000 εθελοντών ( 600 άνδρες και 400 γυναίκες) τηλεφωνικά αποδεικνύεται δυστυχώς πως η κρίση δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη ούτε την σεξουαλική ζωή των Ελλήνων. Αντιθέτως τα αποτελέσματα καταγράφουν μία κατακόρυφη αύξηση της σεξουαλικής βίας, σε συνδυασμό με τη σεξουαλική δυσλειτουργία.

Αναλυτικά, θύματα σωματικής κακοποίησης φαίνεται πως είναι τρεις στις δέκα Ελληνίδες, οι οποίες τον τελευταίο χρόνο βιώνουν την εργασιακή και οικονομική ανασφάλεια, τον θυμό και την απογοήτευση που νιώθει ο σύντροφος τους εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων. Οι άνδρες αυτοί είναι συνήθως άνεργοι ,με μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις οι οποίοι βρέθηκαν  αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας στην ηλικία των 40 χρόνων. ¨Όλη αυτή η κατάσταση επηρεάζει και την σεξουαλική τους ζωή καθώς φαίνεται να μην έχουν πλέον διάθεση για σεξ εξ αιτίας των οικονομικών προβλημάτων. Τα κρούσματα βίας, με θύματα κυρίως γυναίκες αυξήθηκαν  κατά 47% τον τελευταίο χρόνο, με μία στις τρεις να έχει πέσει τουλάχιστον μία φορά θύμα ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της.  Αυξημένα εμφανίζονται και τα περιστατικά λεκτικής κακοποίησης, ενώ σοκαριστικά είναι τα ευρήματα για τη  σεξουαλική κακοποίηση, τον βιασμό και την πρόκληση τραυμάτων. Σε ποσοστά,  λεκτική βία καταγράφεται κατά (72%), οικονομικός εκβιασμός  κατά (59%), σεξουαλική ταπείνωση κατά  (55%), ξυλοδαρμοί κατά (23%), βιασμό κατά (18%) και πρόκληση τραυμάτων κατά  (8%).

Όσον αφορά το προφίλ των ανδρών που εκδήλωσαν βίαιη συμπεριφορά, το 44% των ανδρών ήταν άνεργοι, το 39% σε κακή οικονομική κατάσταση και μόνο το 17% ήταν καλά  οικονομικά. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι λόγω της ύφεσης και της κοινωνικοπολιτικής κρίσης που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας, δραματική μείωση καταγράφεται και στη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών (κατά 34%). Σύμφωνα με όσα οι ίδιοι οι άνδρες δηλώνουν το μνημόνιο έχει επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή τους. Το  39% των ανδρών δήλωσε πάρα πολύ, το 30% αρκετά, ενώ μόλις το 31% απάντησαν «καθόλου» . Τα συναισθήματα που αναφέρουν κυρίως οι άνδρες είναι ανασφάλειας σε ποσοστό  (61%), θυμός (50%), απογοήτευση (35%), φόβος (19%), αντίδραση (18%), θλίψη (8%) και ελπίδα (7%).

Κλείνοντας ο κύριος Κ. Κωνσταντινίδης επεσήμανε στο «healthview» : « Οι έρευνες που γίνονται κάθε χρόνο δείχνουν το βαρόμετρο της σεξουαλικότητας σε σχέση με την κοινωνία. Αυτό που πυροδοτεί την κρίση είναι το κοινωνικό στρες. Εάν δεν αλλάξει η κατάσταση στην κοινωνία δεν θα αλλάξει και η κατάσταση στην ερωτική ζωή των Ελλήνων. Η κοινωνική ευημερία είναι άμεσα συνυφασμένη με την ομαλή ερωτική ζωή. Παλιά δεν βιώναμε σε αυτό τον βαθμό το στρες. Το δυσάρεστο στρες αποδομεί όλο τον εγκέφαλο από την ισορροπία και πάει στην ανισορροπία. Αυτό καταγράφεται ιδιαίτερα στις μειονότητες. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να προσθέσουμε όταν η ίδια η έρευνα καταγράφει από μόνη της τα τραγικά συμπεράσματα μίας γκρίζας πραγματικότητας».  

Χρυσάνθη Τασσοπούλου