Η κρίση βλάπτει τη στοματική υγεία

26-12-2016

Κατακόρυφη επιδείνωση παρουσιάζει η στοματική υγεία των Ελλήνων, λόγω της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης πρωτοβάθμιας οδοντιατρικής περίθαλψης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθανάσιο Κατσίκη – μίλησε στο ΑΠΜΕ – η πρόληψη είναι «ανύπαρκτη» και η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας στην οδοντιατρική περίθαλψη συναντάται μόνο σε «τριτοκοσμικές» χώρες. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, παιδιά ηλικίας πέντε ετών παρουσιάζουν τερηδόνα σε ποσοστό κοντά στο 60%, το οποίο αυξάνεται στους εφήβους αγγίζοντας το 84%. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που τους λείπουν τα μπροστινά δόντια» και πρόσθεσε ότι το 38,2% των μεσηλίκων και το 42,9% των ηλικιωμένων δεν έχει καλύψει προσθετικές ανάγκες, γεγονός που αποδίδεται στην οικονομική κρίση και το υψηλό κόστος των εμφυτευμάτων και των τεχνητών οδοντοστοιχιών. 

«Το να ζει ένας άνθρωπος χωρίς δόντια επηρεάζει σοβαρότατα την ποιότητα της ζωής του και μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινή διατροφή και κοινωνική απομόνωση» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΟΟ.  Ωστόσο, σε καιρούς οικονομικής κρίσης οι άνθρωποι θεωρούν «πολυτέλεια» την επίσκεψη στον οδοντίατρο, η μείωση των οδοντιατρικών επισκέψεων είναι μεγάλη και οι πολίτες καταφεύγουν στο γιατρό μόνο όταν υπάρχει πόνος ή άμεση ανάγκη, αναφέρει ο κ. Κατσίκης. 

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι οδοντίατροι έχουν μειώσει τις τιμές των εργασιών και αρκετοί μάλιστα κάνουν και «ευκολίες πληρωμής». «Συνάδελφοι πληρώνονται με δόσεις», ιδιαίτερα όταν οι εργασίες είναι δαπανηρές, τόνισε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης  300 οδοντίατροι μόνο από την Αθήνα αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν. 

Ο κ. Κατσίκης υπογράμμισε την ανάγκη η Πολιτεία να ασχοληθεί με το ζήτημα της οδοντιατρικής περίθαλψης των ασφαλισμένων, καθώς έως σήμερα αυτή βρίσκεται εκτός του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης, και σύμφωνα με στοιχεία το 34% των ιδιωτικών δαπανών για την υγεία αναλίσκεται στην οδοντιατρική περίθαλψη.