Η λύπη παχαίνει;

26-12-2016
Έχουμε πει πολλές φορές πως τα διάφορα συναισθήματα συνδέονται άμεσα με την υγεία μας και την καθημερινότητας μας. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών ερευνητών έδειξε πως η λύπη μας ανοίγει περισσότερο την όρεξη για λιπαρά φαγητά.
 
Ερευνητές από Πανεπιστήμιο Cornell των Ηνωμένων Πολιτειών μελέτησαν 38 ενήλικες τους οποίους έβαλαν να παρακολουθούν διάφορες ταινίες. Στην αρχή τους έδειξαν χαρούμενες ταινίες, στη συνέχεια αστείες και στο τέλος δραματικές.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης οι εθελοντές είχαν τη δυνατότητα να καταναλώνουν ζεστό, βουτυρωμένο καλαμπόκι ή σταφύλι χωρίς κουκούτσια.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας διαπίστωσαν πως όσοι έβλεπαν τις δραματικές ταινίες κι άρα αισθάνονταν λύπη προτιμούσαν να φάνε το βουτυρωμένο καλαμπόκι ενώ όταν έβλεπαν κωμωδίες κατανάλωναν σταφύλι.
 
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες έβαλαν τους εθελοντές να διαβάζουν αστείες ή λυπηρές ιστορίες και να γράψουν μία έκθεση για 4 πράγματα που τους έκαναν ευτυχισμένους ή δυστυχισμένους.
Μετά, τους χώρισαν σε ομάδες και η μία μπορούσε να βλέπει την πληροφόρηση για το βουτυρωμένο καλαμπόκι που έτρωγε, ενώ η άλλη όχι.
 
Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, οι εθελοντές που ένιωθαν λυπημένοι και δεν γνώριζαν τη διατροφική αξία του καλαμποκιού, έτρωγαν διπλάσιες ποσότητες από όσους ένιωθαν ευτυχισμένοι.
Όταν όμως η ομάδα στην οποία οι εθελοντές ένιωθαν λυπημένοι, ενημερωνόταν για τη διατροφική αξία αυτού που έτρωγε, σταδιακά μείωνε την κατανάλωση του. Αντίθετα, η ομάδα στην οποία οι εθελοντές ένιωθαν χαρούμενοι δεν χρειαζόταν να μειώσει την κατανάλωση διότι εξ αρχής δεν κατανάλωνε απαγορευτικές ποσότητες τέτοιου φαγητού.