“Η μάχη του πεντάευρου”

26-12-2016

Επίθεση εξαπολύει ο Πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών του ΕΟΠΥΥ κος Γιώργος Ελευθερίου προς τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας Γιώργο Πατούλη με αφορμή το άρθρο του, το οποίο με τίτλο “οι νεκροθάφτες του Συστήματος της Δημόσιας Υγείας” στηλιτεύει την επιβολή πληρωμής των 5 ευρώ ως συμμετοχή στα ιδιωτικά ιατρεία των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΠΥ γιατρών. Η αναδημοσίευση του άρθρου του προέδρου του ΙΣΑ από το Ηealthview και οι απόψεις του κου Πατούλη προκάλεσαν τη μήνι του κου Ελευθερίου ο οποίος χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις, επισημαίνει ότι η συμμετοχή των 5 ευρώ είναι μέτρο που εφαρμόζεται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και όπως αναφέρει, οι ασφαλισμένοι της χώρας το αποδέχονται ως δίκαιο μέτρο προκειμένου να αμειφθούν οι γιατροί τους. Το Healthview δημοσιεύει αυτούσια την επιστολή – απάντηση του προέδρου της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, σημειώνοντας ότι η έξοδος της Δημόσιας Υγείας από την “εντατική” θα πρέπει να είναι κοινός τόπος για όλους.

Η απάντηση του κου Ελευθερίου:

Όψιμα θυμήθηκε τους ασφαλισμένους ο κ. Πατούλης, δεν είναι πολύς ο καιρός που καλούσε τους ιατρούς όλης της χώρας να μην συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, πράγμα που αν το κάνανε θα είχε, με δική του ευθύνη, μετατρέψει το σύνολο του πληθυσμού σε εν δυνάμη επισκέπτες στα ιατρεία “προσωπικής προβολής” που στήνει ανά την Ελλάδα για επικοινωνιακούς λόγους, με συνοδεία τηλεοπτικών φακών και φωτογράφων!  

Ξεχνά ο κ. Πατούλης ότι η θέσπισης των 5 ευρώ συμμετοχής, ισχύει ήδη στα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας και επιχειρεί με ανάλγητο τρόπο να βάλει λουκέτο στο σύνολο των ιδιωτικών ιατρείων, καθώς η μικρή αυτή συμμετοχή θα οδηγούσε στην αναβάθμιση των αμοιβών και στα ιατρεία των μη συμβεβλημένων, ενώ θα εξασφάλιζε την επιβίωση των εργαστηρίων. Είναι απαράδεκτο να μην έχουν και οι εργαστηριακοί ιατροί το δικαίωμα είσπραξης αυτού του πενιχρού ποσού ως στοιχειώδες διαχειριστικό κόστος. Ξεχνά επίσης ο κ. Πατούλης ότι το μέτρο αυτό εφαρμόζεται σε σχεδόν όλες τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες!

Δεν περιμέναμε όμως κάτι διαφορετικό, όταν με το πρόσχημα των εισοδηματικών κριτηρίων έβαλε πλάτη για να περάσουν τα νέα κουρέματα των ιατρών!

Με υποκρισία που περισσεύει, ξεχνά σκόπιμα ότι, μόνο για να κλείσει ένας ασφαλισμένος τηλεφωνικό ραντεβού στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ στοιχίζει πάνω από 1,5 ευρώ, ξεχνά σκόπιμα ότι για να επισκεφθεί ο ασφαλισμένος τα δημόσια νοσοκομεία το απόγευμα πρέπει να πληρώσει 70 ευρώ, ξεχνά ότι συνολικά οι παρά πληρωμές του πολίτη φτάνουν το μισό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ ( 3 δις- έρευνα Κυριόπουλου) επειδή δυσκολεύεται να βρει συμβεβλημένο ιατρό για συνταγογράφηση, ξεχνά τον ανάπηρο που κάνει σημαντικά έξοδα μετακίνησης όταν δε συνεδριάζουν οι επιτροπές των ΚΕΠΑ. Αντί να ασχοληθεί με όλα αυτά ασχολείται με τα 5 ευρώ συμμετοχή στα ιδιωτικά ιατρεία που όλοι οι ασφαλισμένοι της χώρας την αποδέχονται ως δίκαιη προκειμένου να αμειφθεί ο ιατρός τους!

Είναι προφανές ότι ΔΕΝ θέλει και δεν επιθυμεί ΚΑΜΙΑ αλλαγή από το φαύλο παρελθόν!

Φτάνει πια ο εμπαιγμός, πρώτα των ασφαλισμένων και μετά των κλινικών και εργαστηριακών ιατρών. Σας τον παραδίδω στην κρίση σας!

 

Δρ. Γιώργος Ελευθερίου

Αγγειοχειρουργός

Πρόεδρος Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, Μέλος ΔΣ ΙΣΑ, Μέλος ΑΠΣΙ ΠΙΣ