Η μάχη του βρεφικού γάλακτος

26-12-2016

Αιχμές κατά του υφυπουργού Ανάπτυξης Αθάνασιου Σκορδά από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο με αφορμή τις δηλώσεις του, ότι από τη στιγμή που το βρεφικό γάλα πουλιέται και πάλι μόνο στα φαρμακεία ακρίβυνε κατά 20%.

Ο ΠΦΣ ανεβάζοντας τους τόνους αφήνει υπονοούμενα για επιλεκτικές προτιμήσεις του  υφυπουργού με το συγκεκριμένο χώρο. Συγκεκριμένα η ανακοίνωσή του ΠΦΣ αναφέρει τα εξής:

Είναι θλιβερό και απαράδεκτο ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σκορδάς να χρησιμοποιεί ψευδή και παραπλανητικά στοιχεία προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα σούπερ μάρκετ.

Η δήθεν… αύξηση της τιμής των βρεφικών γαλάτων της τάξεως του 20%, που επικαλείται ο υφυπουργός είναι ανυπόστατη και αναπόδεικτη. Ο πανελλήνιος φαρμακευτικός  σύλλογος έχει προσκομίσει σχετικά στοιχεία τόσο στον Υφυπουργό όσο και στα αρμόδια Δικαστήρια αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο.

Ο Π.Φ.Σ. θεωρεί τη  στάση του κ. Σκορδά  απαράδεκτη, προκλητική, αντιεπιστημονική, αντιθεσμική και παράνομη.

Είναι παράνομη, γιατί έρχεται σε ευθεία αντίθεση τόσο με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας(307/2012, όσο και των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων (141/2006).

Είναι αντιεπιστημονική, γιατί έρχεται σε αντίθεση και με την απόφαση του Ε.Ο.Φ.(0-599/16/85 και 48975/2011) και όλης της Παιδιατρικής Επιστημονικής Κοινότητας.

Είναι αντιθεσμική, γιατί περιφρονεί τις αποφάσεις τόσο των εθνικών όσο και των Ευρωπαϊκών Δικαστικών Αρχών.
Οι δηλώσεις του υφυπουργού είναι  και πολιτικά απαράδεκτες  γιατί ενώ γνωρίζει πολύ καλά και έχει την ευθύνη για τον έλεγχο της ακρίβειας στα ράφια των σουπερ μάρκετ, που θερίζουν το ελάχιστο εισόδημα που έχει απομείνει στην Έλληνα εργαζόμενο, ανερυθρίαστα υιοθετεί και αναπαράγει τα ψεύδη των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ.

Τον καλούμε τέλος να ελέγξει τις τιμές χονδρικής και να τις συγκρίνει με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές και να μας εξηγήσει γιατί οι τιμές χονδρικής στην Ελλάδα είναι υψηλότερες από αυτές των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί θα αποδειχτεί η ανεπάρκειά του να παρέμβει στις τιμές υπέρ του καταναλωτή.

Βάννα Κεκάτου