Η μοναξιά μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πρόωρο θάνατο

26-12-2016
Γνωρίζαμε ήδη τις αρνητικές επιπτώσεις της μοναξιάς στην ψυχική μας υγεία. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων πάει τον ισχυρισμό ένα βήμα παραπάνω και δείχνει πως η μοναξιά μπορεί ακόμα και να οδηγήσει μέχρι και σε πρόωρο θάνατο.
 
Ερευνητές από το το πανεπιστήμιο Brigham Young στη Utah των Ηνωμένων Πολιτειών μετά από έκαναν μελέτες για να βρούν την σχέση της μοναξιάς και του πρόωρου θανάτου. Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Perspectives on Psychological Science, έδειξαν πως η μοναξιά είναι δείκτης πρόωρου θανάτου εξίσου σημαντικός με την παχυσαρκία. 
 
Όπως είπε στην Βρετανική εφημερίδα Daily Mail η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Julianne Holt-Lunstad προβλέπει μια «επιδημία μοναξιάς» στο μέλλον. Κι αυτό επειδή όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν μόνοι τους. Η Δρ. Lunstad τόνισε πως πρέπει να λαμβάνουμε πιο σοβαρά υπόψη μας τις κοινωνικές μας σχέσεις και προσέθεσε πως «η επίδραση της μοναξιάς είναι συγκρίσιμη με αυτή της παχυσαρκίας, κάτι που η δημόσια υγεία λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη. Πρέπει όμως να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ακόμη πιο σοβαρά και για τις κοινωνικές μας σχέσεις».
 
Οι ερευνητές εξηγούν ότι η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση μπορούν έχουν πολλές μορφές. Μπορεί κάποιος για παράδειγμα να αισθάνεται μοναξιά ακόμα κι αν είναι σε ένα δωμάτιο γεμάτο γνωστούς και συγγενείς. Άλλοι απομονώνονται επιλέγουν αν είναι μόνοι.
 
Όπως βρήκε μάλιστα η ομάδα της Δρ. Lunstad η σχέση ανάμεσα στη μοναξιά και τον κίνδυνο θανάτου είναι πιο ισχυρή στους νέους ανθρώπους. Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι είναι πιο πιθανό να είναι μόνοι και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου. Όμως, η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση προβλέπουν «καλύτερα» τον πρόωρο θάνατο ανάμεσα στις ομάδες ανθρώπων κάτω των 65 ετών.