Η μοναξιά “σκοτώνει”

26-12-2016
Η μοναξιά δεν μας προκαλεί μόνο κακή διάθεση, στεναχώρια και κατάθλιψη. Όπως έδειξε έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, η μοναξιά μπορεί να αυξήσει κατά 30% τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή στεφανιαίας νόσου.
 
Ερευνητές από το Τμήμα Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Υόρκης στις Ηνωμένες Πολιτείες αξιολόγησαν 23 δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά πάνω από 181.000 ανθρώπους κι είχαν διαρκέσει από τρία έως 21 έτη., των δύο κυριότερων αιτιών θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ Heart, έδειξαν πως η αύξηση του κινδύνου από την μοναξιά είναι ανάλογη με άλλους ήδη αναγνωρισμένους παράγοντες κινδύνου, όπως το άγχος και το εργασιακό στρες. 
 
Όπως διαπίστωσαν η Δρ. Νικόλ Βαλτόρτα και οι συνεργάς της η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση σχετίζονται με κατά 29% αυξημένο κίνδυνο στηθάγχης και καρδιοπάθειας, καθώς επίσης με 32% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
 
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα επίπεδα μοναξιάς και κοινωνικής απομόνωσης εμφανίζουν αυξητική τάση διαχρονικά στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, πράγμα που συνεπάγεται αυξημένο πρόβλημα στο μέλλον από άποψη δημόσιας υγείας.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: