Η μπύρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου

26-12-2016
Η μπύρα είναι το αγαπημένο ποτό πολλών ανθρώπων. Ιδίως των αντρών. Τώρα, μια νέα έρευνα Ισπανών επιστημόνων δείχνει πως η πολλή μπύρα μπορεί ακόμα και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου.
 
Ερευνητές από το Καταλανικό Ίδρυμα Ογκολογίας στη Βαρκελώνη μελέτησαν 521.000 εθελοντές, ηλικίας από 35 έως 70 ετών, από δέκα ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μελέτης του Καρκίνου (AARC), έδειξαν πως όσοι πίνουν καθημερινά τρία ή περισσότερα κουτάκια μπύρα, έχουν 75% να εμφανίσουν καρκίνο του στομάχου, σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν ή προτιμούν κρασί ή άλλα ποτά.
 
Μάλιστα, αν στο άτομο αυτό συνυπάρχει και μια συγκεκριμένη γενετική μεταλλαγή, την οποία φέρει το 20% των Ευρωπαίων και που σχετίζεται με το μεταβολισμό του αλκοόλ, ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος. Πρόκειται για την μεταλλαγή rs1230025.
 
Όπως είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Έρικ Ντούελ, είναι η πρώτη φορά που συσχετίζεται η συγκεκριμένη γενετική μεταλλαγή με τον κίνδυνο αναπτύξεως γαστρικού καρκίνου, συνεπώς το εύρημα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και από άλλες μελέτες για να θεωρηθεί οριστικό.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: