Οι οδηγοί φορτηγών και οι αγρότες είναι πιο ευάλωτοι στα καρδιολογικά προβλήματα

26-12-2016
Είναι ορισμένα επαγγέλματα που καταπονούν τον οργανισμό και το σώμα μας περισσότερο από άλλα. Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έδειξε τώρα πως οι οδηγοί φορτηγών και οι αγρότες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα και διαβήτη.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Miami στις Ηνωμένες Πολιτείες μέτρησαν τους παράγοντες μεταβολικού συνδρόμου σε διάφορες κατηγορίες επαγγελματιών.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας με τίτλο National Health and Nutrition Examination Survey, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Diabetes Care, έδειξαν πως οι επαγγελματίες οδηγοί και οι αγρότες έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από μεταβολικό σύνδρομο από τους επαγγελματίες υγείας, τους επιστήμονες και τους καλλιτέχνες.
 
Το μεταβολικό σύνδρομο προκαλεί καρδιαγγειακά και διαβήτη και το συνθέτουν παράγοντες περιλαμβανομένης της κοιλιακής παχυσαρκίας, της υπέρτασης, του υψηλού σακχάρου, της μειωμένης HDL χοληστερόλης (καλής) και των αυξημένων τριγλυκεριδίων.
 
Όπως διαπίστωσαν η επικεφαλής της έρευνας Evelyn Davilla και οι συνεργάτες της μεταξύ αντιπροσωπευτικού δείγματος του αμερικανικού ενήλικου πληθυσμού, οι επαγγελματίες οδηγοί και αγρότες είχαν τα υψηλότερα ποσοστά μεταβολικού συνδρόμου, που έφταναν στο 30%.
 
Στο άλλο άκρο του κινδύνου εκδήλωσης καρδιακών συμβαμάτων βρίσκονταν οι συγγραφείς, οι καλλιτέχνες, οι αθλητές και οι εργαζόμενοι στον χώρο της ψυχαγωγίας, ενώ περιλαμβάνονταν επίσης και οι επιστήμονες, οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες, όπου τα ποσοστά μεταβολικού συνδρόμου ήταν 8-9%.
Οι γιατροί, οι νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες υγείας είχαν ποσοστό 12%.
 
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι σχετιζόμενες με το επάγγελμα διαφορές ως προς το μεταβολικό σύνδρομο εξηγούνταν από τις διαφορές σε άλλους σχετικούς παράγοντες, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η γυμναστική και η φυλή.
 
Εξαίρεση αποτελούσε η βιομηχανία των μεταφορών, όπου η ίδια η φύση της δουλειάς σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, ακόμη και όταν συνεκτιμήθηκαν άλλοι παράγοντες.
 
Γιατί όμως ισχύουν όλα αυτά; Όπως εξηγούν οι ερευνητές, αιτία μπορεί να είναι το μη σταθερό ωράριο εργασίας και ο κακός ύπνος, ή το εργασιακό στρες, που όμως δεν εξετάστηκαν στην παρούσα έρευνα.
 
Η μελέτη αν και δεν αποδεικνύει ότι το επάγγελμα μειώνει ή αυξάνει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, δείχνει ότι οι εργαζόμενοι σε ορισμένες επαγγελματικές ομάδες θα πρέπει να είναι ενήμεροι των τρόπων ελέγχου των παραγόντων κινδύνου για καρδιακά νοσήματα και διαβήτη.
 
Αυτό πρακτικά σημαίνει καλός έλεγχος της διατροφής, τακτική σωματική άσκηση, αποχή απ’ το τσιγάρο και αν είναι αναγκαίο, λήψη φαρμάκων για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: