Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων- Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα παιδιά του αύριο.

26-12-2016

Με το μήνυμα «Μάθε για το Διαβήτη»,  η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, ξεκινάει το 2013 Εκστρατεία Ενημέρωσης στο Νομό Αττικής, με σκοπό την ενημέρωση και την προστασία του μέλλοντος των πολιτών της χώρας.

Σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. επεσήμανε ότιβιώνοντας από πολύ κοντά τα προβλήματα των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη κινείται και φέτος πάνω σε δυο βασικούς άξονες δράσης, που και οι δυο έχουν τον ίδιο βασικό στόχο: την Ενημέρωση και την Εκπαίδευση. Αναγνωρίζοντας δε, την πραγματική ανάγκη για συμμαχίες, δεν αρκείται σε μονομερείς δράσεις και δεν απευθύνεται μόνο στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη αλλά τονίζει την αναγκαιότητα της γνώσης για το τι είναι ο διαβήτης και σε όλους τους έλληνες πολίτες.

Η Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. κα Αθανασία Καρούνου, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: «Όλοι οι υπεύθυνοι για τη φροντίδα του διαβήτη οφείλουν να πάρουν σοβαρά μέτρα και συγκεκριμένα:

 • Η ενημέρωση των παιδιών και των εφήβων είναι πρωταρχικής σημασίας εάν θέλουμε τα επόμενα χρόνια να φρενάρουμε το σημερινό ρυθμό αύξησης των περιστατικών του σακχαρώδη διαβήτη. Εκπαιδευόμαστε από νωρίς και όλοι μαζί προστατεύουμε το μέλλον μας.
 • Η  Πολιτεία να θέσει σε εφαρμογή αποτελεσματικές στρατηγικές και πολιτικές για την  πρόληψη και την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, που στόχο θα έχουν την κάλυψη των αναγκών και απαιτήσεων της πάθησης.
 • Θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι, εφαρμόζοντας πολιτικές πρόληψης και φροντίζοντας για τη σωστή λειτουργία του συστήματος υγείας τότε και μόνο τότε θα μειωθούν τα  κόστη για το διαβήτη. Για εμάς τους πάσχοντες είναι θέμα που αφορά την υγεία μας, αφορά την ίδια μας τη ζωή. Μείωση του κόστους για το διαβήτη, δε σημαίνει μείωση των παροχών.


Σύμφωνα με την Ομοσπονδία τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με διαβήτη στη χώρα μας, μεταξύ άλλων, είναι τα εξής:

 •  η συμμετοχή (10%), που επέβαλε με απόφασή του το Υπουργείο Υγείας στην ινσουλίνη για τους ινσουλινοθεραπευόμενους (τύπου ΙΙ), και η συμμετοχή 25% στα αναλώσιμα υλικά για τους Τύπου ΙΙ και το διαβήτη κύησης.
 •  η διαρκής απειλή «εμπάργκο» των φαρμακείων
 • οι συγχωνεύσεις των Νοσοκομείων και η υποβάθμιση ή κατάργηση των διαβητολογικών κέντρων μέσω των Οργανισμών των Νοσοκομείων
 • η γενικότερη έλλειψη φαρμάκων και ινσουλινών και ιδιαίτερα  στα φαρμακεία των Νοσοκομείων για τους άπορους πάσχοντες
 • η επιδίωξη κατάργησης του προνοιακού επιδόματος στους άνεργους και έμμεσα ασφαλισμένους
 • η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία στα αντιδιαβητικά δισκία για τα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ. Οι πάσχοντες πληρώνουν εκτός από την συμμετοχή του 10% στα χάπια και την διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο φθηνότερο φάρμακο και εκείνο που  ο θεράπων ιατρός θεωρεί κατάλληλο για τη ρύθμιση του διαβήτη τους. Το κόστος για τους ασφαλισμένους αυξάνεται όταν υπάρχουν επιπλοκές και απαιτείται επιπλέον θεραπευτική αγωγή. Πρέπει να εξαιρεθούν οι χρόνια πάσχοντες από αυτήν την ρύθμιση.
 • η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις ιδιωτικές κλινικές, γεγονός το οποίο θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα  σε όλους τους χρόνια πάσχοντες  λόγω της υπολειτουργικότητας των Δημοσίων Νοσοκομείων της χώρας.
 •  οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων πριν και μετά την ενοποίησή τους στον ΕΟΠΥΥ που δεν έχουν αποπληρωθεί ακόμη. Μεγάλες καθυστερήσεις αποπληρωμής έχουμε μεταξύ άλλων στον ΟΠΑΔ και στον ΟΓΑ και αφορούν κυρίως στα αναλώσιμα της αντλίας συνεχούς έκχυσης ινσουλίνης, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους χρήστες.
 •  η διακοπή ασφάλισης μετά το 26 έτος, άνεργων φοιτητών, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να καταβάλουν το κόστος του απαραίτητου φαρμακευτικού και αναλώσιμου υλικού από την τσέπη τους.

«Η Ελλάδα εξαιτίας του τρόπου ζωής (υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας και έλλειψη σωματικής δραστηριότητας) συγκαταλέγεται στα κράτη με υψηλούς ρυθμούς αύξησης των ατόμων με Διαβήτη. Αυτό επιβάλλει άμεσα τη λήψη μέτρων πρόληψης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς»δήλωσε ο Δρ. Νικόλαος Τεντολούρης, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη, Διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου ΓΝΑ Λαϊκό.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά δεδομένα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαβήτη, στις αναπτυγμένες χώρες κάθε 10 περίπου δευτερόλεπτα 3 άτομα ανακαλύπτουν ότι πάσχουν από διαβήτη, και υπολογίζεται ότι το 2030 περίπου 522 εκατομμύρια συνάνθρωποι μας θα πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη σε αντίθεση με τα 336 εκατομμύρια που υπολογίζεται ότι είναι σήμερα. Αυτή η συνειδητοποίηση δημιούργησε επιτακτικά την ανάγκη της έγκαιρης διάγνωσης και πιο ολοκληρωμένης θεραπευτικής αντιμετώπισής του.