Η περιφέρεια μαρτυρά τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

26-12-2016
Πολλές γυναίκες ιδίως στις μεσογειακές χώρες, έχουν μεγάλη περίμετρος της μέσης. Κοινώς, αυτό που αποκαλούμε μεγάλη περιφέρεια. Αυτό όμως μπορεί να είναι ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης σοβαρής καρδιακής νόσου, όπως έδειξε νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.
 
Ερευνητλες από το Καρδιολογικό Ινστιτούτο του Ιατρικού Κέντρου «Intermountain» μέτρησαν την περίμετρο της μέσης, το συνολικό σωματικό βάρος και τον ΔΜΣ 200 ανδρών και γυναικών με διαβήτη τύπου Ι ή ΙΙ. Ο διαβήτης είναι γνωστό ότι αυξάνει τον καρδιακό κίνδυνο, αλλά στην συγκεκριμένη μελέτη οι συμμετέχοντες δεν είχαν συμπτώματα καρδιακής νόσου. 
Οι επιστήμονες εκτίμησαν την καρδιακή λειτουργία με ηχοκαρδιογράφημα και παρατήρησαν ότι η λειτουργία της αριστερής κοιλίας της καρδιάς παρουσίαζε προοδευτική επιδείνωση όσο διευρυνόταν η περίμετρος της μέσης. Και τελικά η καρδιακή φθορά εδραιώνονταν στα 114,3 εκατοστά περιμέτρου της μέσης. 
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας στο Σικάγο, έδειξαν πως οι άνθρωποι με μεγάλη περιφέρεια έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν κάποια καρδιακή νόσο.
Όπως είπε μάλιστα ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Μπρεντ Μουχλεστέιν, η σχέση περιμέτρου μέσης και μειωμένης καρδιακής λειτουργίας ήταν ανεξάρτητη του σωματικού βάρους και του Δείκτης Μάζας Σώματος. 
 
Σε ότι αφορά τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, οι γυναίκες είχαν καλύτερη συνολικά καρδιακή λειτουργία παρά την αύξηση της κοιλιακής παχυσαρκίας. 
 
Οι γυναίκες σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες θα πρέπει να διατηρούν μια περίμετρο μέσης 86,4 εκατοστά ή και λιγότερο, ενώ οι άνδρες θα πρέπει να τηρούν την μέσης στα 101 εκατοστά και λιγότερο. 
 
Ο Δρ Μουχλεστέιν έσπευσε να διευκρινίσει ότι η μείωση της περιμέτρου της μέσης μπορεί να συντελέσει σε μείωση του καρδιακού κινδύνου και τονίζει πως «η γυμναστική και η διατροφή είναι τα βασικά θεραπευτικά μέσα για όλους τους παχύσαρκους ανθρώπους, περιλαμβανομένων και εκείνων που έχουν σωματότυπο ‘μήλο’. Η μελέτη μας προσθέτει ότι οι τελευταίοι ειδικά θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση για τη μείωση όλων των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, περιλαμβανομένης της περιμέτρου της μέσης», σημειώνει.
 
Από την πλευρά της η Δρ Σάρα Σαμααν, καρδιολόγος στο Καρδιολογικό Νοσοκομείο του Τέξας λέει πως «το κοιλιακό λίπος παράγει μια σειρά φλεγμονωδών διαδικασιών και συνδέεται πιο άμεσα με την καρδιακή νόσο, την υπέρταση και τον διαβήτη, από τους άλλους τύπους λίπους. Γνωρίζουμε ήδη ότι τα βαρύτερα άτομα είναι πιθανότερο να έχουν βλάβες που προδιαθέτουν σε καρδιακή ανεπάρκεια. Και η παρούσα μελέτη αποδεικνύει ότι το λίπος στην κοιλιακή χώρα είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για την καρδιακή λειτουργία». 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: