Η πολλή ώρα στον υπολογιστή σημαίνει κακός και λίγος ύπνος για τους εφήβους

26-12-2016
Όσο περισσότερο κάθεται ένας έφηβος μπροστά σε μια οθόνη είτε tablet είτε υπολογιστή είτε smarthone τόσο λιγότερο κοιμάται και χειροτερεύει η ποιότητα του ύπνου του. Αυτό επιβεβαίωσε έρευνα Νορβηγών επιστημόνων. 
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν μελέτησαν σχεδόν 10.000 νέους ηλικίας από 16 έως 19 ετών. Συσχέτισαν τις συνήθειες του ύπνου κάθε νέου με το συνολικό εξωσχολικό χρόνο που αφιέρωνε μπροστά από μια οθόνη.
 
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open», έδειξαν πως τα αγόρια αφιερώνουν περισσότερη ώρα στα βιντεοπαιγνίδια και τα κορίτσια στο κινητό τους. Το συμπέρασμα όμως είναι κοινό και για τα δύο φύλα. Όσο αυξάνει ο χρόνος μπροστά από τις οθόνες, τόσο λιγοστεύει και χειροτερεύει ο ύπνος.
 
Όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ Μαρί Χάισινγκ, αν κάποιος βρίσκεται μπροστά σε οθόνη για πάνω από τέσσερις ώρες το 24ωρο, αυξάνεται κατα 49% ο κίνδυνος να χρειάζεται κανείς πάνω από 60 λεπτά για να τον πάρει ο ύπνος.
 
Κατά μέσο όρο οι έφηβοι είπαν πως χρειάζονται οκτώ έως εννέα ώρες ύπνου για να ξεκουραστούν. Όμως οι έφηβοι που περνάνε πάνω από δύο ώρες στο διαδίκτυο ή συνολικά πάνω από τέσσερις ώρες μπροστά από οποιαδήποτε οθόνη, έχουν υπερτριπλάσια πιθανότητα να κοιμούνται λιγότερες από πέντε ώρες.
 
Οι ειδικοί ζητούν τώρα να αναθεωρηθούν οι τρέχουσες συστάσεις περί υγιούς χρήσης των ηλεκτρονικών συσκευών, οι οποίες πλέον θεωρούνται ξεπερασμένες. Έως τώρα, η σύσταση των ειδικών ήταν να αποφεύγει κανείς να έχει τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρά του. Όμως, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, αυτή η σύσταση, όπως υποστηρίζουν, θα έπρεπε να επεκταθεί και σε άλλες συσκευές.