Η πρώτη γενική μεταμόσχευση αστραγάλου στην Ευρώπη

Sandro Giannini
30-08-2021

Ένας Ιταλός χειρουργός είπε ότι είχε κάνει την πρώτη μεταμόσχευση αστραγάλου στην Ευρώπη σε οδηγό ράλι που έχασε την κινητικότητά του το δεξί του πόδι μετά από σύγκρουση.

Ο χειρουργός Sandro Giannini είπε ότι η μεταμόσχευση ήταν η πρώτη του είδους της Ευρώπη, χρησιμοποιώντας τεχνικές ήδη στην πράξη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η μεταμόσχευση αφορούσε την εμφύτευση ολόκληρης της άρθρωσης του αστραγάλου, συμπεριλαμβανομένων των οστών και του χόνδρου του αστραγάλου, είπε ο Giannini, μιλώντας τηλεφωνικά από τη Μπολόνια στη βόρεια Ιταλία. Είπε ότι ενώ γιατροί στην Ευρώπη έχουν μεταμοσχεύσει μέρη της άρθρωσης του αστραγάλου στο παρελθόν. Τους έλειπε όμως η τεχνολογία και οι χορηγοί για να κάνουν μια τέτοια ολοκληρωμένη μεταμόσχευση.

Ο Giannini είπε ότι οι ειδικοί μελετούν τώρα πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τεχνικές για την ολοκλήρωση μεταμοσχεύσεων γόνατος.

Ο ασθενής, Silvano Bordon, 48, οδηγός ράλι από το Treviso στην βόρεια Ιταλία, έχασε την κινητικότητα του ποδιού του σε ατύχημα το 1991. Ο δότης… ένα 17χρονο αγόρι, έχασε τη ζωή του σε τροχαίο.