Η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας από μητέρα σε κόρη

μεταμόσχευση μήτρας
17-09-2021

Δύο Σουηδές έφεραν τις μήτρες των μητέρων τους, μετά από αυτό που οι γιατροί χαρακτήρισαν την πρώτη στον κόσμο μεταμόσχευση μήτρας από μητέρα σε κόρη.

Οι ειδικοί στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ ολοκλήρωσαν τη χειρουργική επέμβαση χωρίς επιπλοκές, αλλά είπαν πως θα θεωρούσαν τις επεμβάσεις επιτυχείς εάν οι γυναίκες δεν είχαν εγκυμοσύνες μετά τη λήξη της περιόδου παρατήρησής τους σε ένα χρόνο από την μεταμόσχευση.

«Δεν πρόκειται να το ονομάσουμε απόλυτη επιτυχία μέχρι να καταλήξει σε παιδιά», είπε ο Michael Olausson, ένας από τους Σουηδούς χειρουργούς στο Associated Press. «Αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη».

Είπε ότι οι κόρες ξεκίνησαν την εξωσωματική γονιμοποίηση ή εξωσωματική γονιμοποίηση πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση χρησιμοποιεί ορμόνες για να διεγείρει τις ωοθήκες, τις οποίες είχαν ήδη οι γυναίκες, για να παράγουν ωάρια. Οι επιστήμονες θα γονιμοποιούσαν τα ωάρια με σπέρμα σε ένα εργαστήριο, πριν καταψύξουν τα έμβρυα. Τα κατεψυγμένα έμβρυα στη συνέχεια θα αποψυχθούν και θα μεταφερθούν εάν οι γυναίκες είναι καλά στην υγεία τους μετά την περίοδο παρατήρησης, είπε ο Olausson. Μετά από δύο το πολύ εγκυμοσύνες, οι μήτρες θα αφαιρεθούν ξανά.

Το πανεπιστήμιο είπε ότι μια λήπτρια είχε αφαιρέσει τη μήτρα της πριν από πολλά χρόνια λόγω καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και η άλλη γεννήθηκε χωρίς μήτρα. Και οι δύο γυναίκες είναι στα 30 τους.

“Και οι δύο ασθενείς που έλαβαν νέα μήτρα τα πάνε καλά, αλλά είναι κουρασμένοι μετά την επέμβαση. Οι μητέρες που δόθηκαν είναι όρθιες και περπατούν και θα πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο εντός λίγων ημερών”, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας Ματς Μπράνστρομ σε δήλωση.

Τούρκοι γιατροί πέρυσι είπαν ότι πραγματοποίησαν την πρώτη επιτυχή μεταμόσχευση μήτρας, δίνοντας μια μήτρα από έναν νεκρό δότη σε μια νεαρή γυναίκα. Ο Olausson είπε ότι η γυναίκα τα πήγαινε καλά, αλλά δεν ήταν σίγουρος αν είχε αρχίσει να υποβάλλεται σε θεραπεία γονιμότητας ακόμα.

Το 2000, γιατροί στη Σαουδική Αραβία μεταμόσχευσαν μια μήτρα από ζωντανό δότη, αλλά έπρεπε να αφαιρεθεί τρεις μήνες αργότερα λόγω θρόμβου αίματος.

Ο Scott Nelson, πρόεδρος μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, χαρακτήρισε τις σουηδικές μεταμοσχεύσεις “τεράστιο βήμα”, αλλά τόνισε ότι μένει να φανεί εάν οδηγούν σε επιτυχημένες εγκυμοσύνες.

«Όσον αφορά τον κίνδυνο για την εγκυμοσύνη, οι μεγαλύτερες ανησυχίες είναι ότι ο πλακούντας δεν αναπτύσσεται κανονικά, το μωρό δεν αναπτύσσεται σωστά και γεννιέται πρόωρα», είπε ο Νέλσον, ο οποίος δεν ασχολήθηκε με τις μεταμοσχεύσεις. “Ο πρόωρος τοκετός είναι ένας σημαντικός κίνδυνος, δηλαδή η γέννηση ενός μικρού μωρού, αυτό είναι που θα ανησυχούσατε κυρίως.”