Η πρωτοβουλία PRIMA αναδεικνύει τη σημασία της καινοτομίας ως κρίσιμου παράγοντα για το μέλλον της Αναισθησιολογίας

26-12-2016

Στο πλαίσιο του φετινού συνεδρίου Euroanaesthesia, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 1-4 Ιουνίου στη Βαρκελώνη, η PRIMA (PRioritising Innovation in Modern Anesthesiology), μια διακρατική πρωτοβουλία που αποτελείται από αναισθησιολόγους διεθνούς απήχησης, κάλεσε την ελληνική κοινότητα Αναισθησιολογίας να αναλάβει δράση για να αναδείξει το ρόλο των αναισθησιολόγων και τη σημασία της καινοτομίας κατά την πρακτική της συγκεκριμένης ειδικότητας. Στο πνεύμα αυτό, η επιτροπή της PRIMA ανακοίνωσε τη διοργάνωση του διαγωνισμού καινοτομίας «PRIMA Innovation Challenge», που στόχο έχει να παρουσιάσει  καινοτόμες λύσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία στον τομέα της αναισθησιολογίας. Η PRIMA υποστηρίζεται και χορηγείται από την MSD (Merck Sharp & Dohme Corp.).

«Η καινοτομία στην αναισθησιολογία δεν αφορά μόνο νέα φάρμακα ή συσκευές αλλά και σημαντικές εξελίξεις που αφορούν στην περαιτέρω γνώση, την ηγεσία, τη διαδικασία και την ομαδική εργασία», δήλωσε ο συν-προεδρεύων της πρωτοβουλίας PRIMA Claude Meistelman, καθηγητής στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Brabois στη Nancy της Γαλλίας. «Προκειμένου να αναδείξουμε και να ενθαρρύνουμε νέους καινοτόμους τρόπους εργασίας που θα προωθήσουν ακόμα περισσότερο το έργο μας ως αναισθησιολόγων, οι συνάδελφοί μου στην PRIMA και εγώ καλούμε τους έλληνες συναδέλφους να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό PRIMA Innovation Challenge, έτσι ώστε  να μας βοηθήσουν να βρούμε τις πιο εμπνευσμένες καινοτόμες πρακτικές στην αναισθησιολογία».

Ο διαγωνισμός «PRIMA Innovation Challenge 2013»

Παρά το γεγονός ότι η αναισθησία θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές ιατρικές πρακτικές όλων των εποχών1, πολλοί αναισθησιολόγοι πιστεύουν ότι η ειδικότητα παραμένει υποτιμημένη και χρειάζεται μεγαλύτερη υποστήριξη για να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρχει συνεχής εξέλιξη της επιστημονικής γνώσης γύρω από την ειδικότητα.

Ο διαγωνισμός PRIMA Innovation Challenge στοχεύει να αναδείξει τους αναισθησιολόγους που έχουν να παρουσιάσουν σημαντικές καινοτόμες πρακτικές και τη θετική επίδραση που είχαν κατά την εφαρμογή τους. Ο διαγωνισμός, καλεί όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.modernanesthesiology.com και να μάθουν περισσότερα για τον τρόπο δήλωσης συμμετοχής. Ο νικητής, ο οποίος θα επιλεχθεί από την επιτροπή εμπειρογνώμων της PRIMA, θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια του Forum Καινοτομίας,  που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του συνεδρίου Euroanaesthesia 2014 (ή σε άλλο Forum της επιλογής της PRIMA), και θα έχει την ευκαιρία να μοιραστεί με το κοινό τη νικηφόρο καινοτόμο πρακτική του. Επιπλέον, ο νικητής θα λάβει για ένα χρόνο την ιδιότητα του επίτιμου μέλους στην επιτροπή της PRIMA.

«Έχω δει από πρώτο χέρι τον θετικό αντίκτυπο που μπορούν να επιφέρουν  οι καινοτόμες πρακτικές στον τομέα της αναισθησιολογίας», δήλωσε η Flavia Petrini, μέλος της PRIMA και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Chieti-Pescara της Ιταλίας. «Η PRIMA στοχεύει στην αύξηση της ενημέρωσης γύρω από αυτά τα θέματα, καθώς και στην ενθάρρυνση των αναισθησιολόγων να μοιράζονται νέες ιδέες και μεθόδους εργασίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα λαμπρό μέλλον για την ειδικότητα».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων της PRIMA έκανε έκκληση για δράση, ζητώντας από την ελληνική κοινότητα Αναισθησιολογίας να δηλώσει το «παρών» και να εφαρμόσει ένα σχέδιο δράσης πέντε σημείων.

Σχετικά με την PRIMA

Η PRIMA ιδρύθηκε το 2011 από μία διεθνή ομάδα αναισθησιολόγων που έφερε σε επαφή η MSD, με βάση την κοινή πεποίθηση ότι η συνεχής καινοτομία είναι σημαντική για το μέλλον του κλάδου. Ο στόχος της PRIMA είναι να εξασφαλίσει συνεχή επένδυση στην Αναισθησιολογία, μέσα από την ανάδειξη της αξίας της στους κατάλληλους ανθρώπους, δηλαδή τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στα νοσοκομεία, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τις ομάδες χειρουργών και τους επενδυτές. Η PRIMA στοχεύει στην προώθηση της συζήτησης, της ανταλλαγής πληροφοριών και της διακίνησης των ιδεών, μεταξύ των μελών της κοινότητας της Αναισθησιολογίας.

Κατά το συνέδριο Euroanaesthesia στο Amsterdam, στην Ολλανδία, τον Ιούνιο του 2011, η PRIMA έκανε το ντεμπούτο της μπροστά στην κοινότητα της Αναισθησιολογίας με ένα ανοιχτό forum συζήτησης, το οποίο επέτρεψε στην επιτροπή να  έρθει σε επαφή με σχεδόν 100 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο. Ένα δεύτερο forum, πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου συνεδρίου για αναισθησιολόγους «World Congress of Anaesthesiologists (WCA)» στο Μπουένος Άιρες, στην Αργεντινή τον Μάρτιο του 2012, όπου η επιτροπή της PRIMA και οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η συνεχής έμφαση στην καινοτομία πρέπει να ενθαρρυνθεί για να εξασφαλιστεί το μέλλον της αναισθησιολογίας και να συνεχιστούν οι βελτιώσεις που σηματοδοτούν μεγαλύτερη ασφάλεια για τους ασθενείς.

Περισσότερες πληροφορίες για την αποστολή και τον σκοπό της PRIMA είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.modernanesthesiology.com.