Η ψυχολογία επηρεάζει τη γεύση μας

26-12-2016
Είναι κάτι που δεν θα περίμενε κανείς. Κι όμως ισχύει. Η ψυχολογική μας διάθεση επηρεάζει την γεύση μας. Αυτό τουλάχιστον έδειξε νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.
 
Ερευνητές από το College of Agriculture and Life Sciences στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών διαπίστωσαν πως το φαγητό έχει καλύτερη γεύση για τους νικητές.
Οι ειδικοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι η συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου επηρεάζει περισσότερο τη γεύση του, παρά οι σκέψεις του, ειδικά όταν αυτή αφορά αθλητικά γεγονότα.
 
Για να βγάλουν τα συμπεράσματα τους, οι ερευνητές ανέλυσαν ένα παιχνίδι χόκεϊ και βρήκαν, ότι για τους υποστηρικτές της ομάδας που κέρδιζε, το φαγητό είχε πιο γλυκιά γεύση. Ακόμη, διαπίστωσαν ότι η ήττα οδηγούσε σε συναισθηματική υπερφαγία.
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ.Robin Dando «καθορίσαμε πώς τα συναισθήματα που σχετίζονται με τα αποτελέσματα αγώνων χόκεϊ κολεγίων επηρέαζαν την αντίληψη για τη γλυκιά, αλμυρή, πικρή, ξινή και umami γεύση, καθώς επίσης και για την ηδονική (αρέσει-δεν αρέσει) απόκριση στο πραγματικό φαγητό» και προσέθεσε πως «Οι συναισθηματικοί χειρισμοί με τη μορφή ευχάριστων ή δυσάρεστων γεγονότων της αντιληπτής, πραγματικής ζωής μπορεί να επηρεάζουν την αντίληψη της γεύσης» ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν, ότι μια τέτοια διαφοροποίηση της αντίληψης της γεύσης μπορεί να οδηγούν σε συναισθηματική υπερφαγία».
 
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Appetite, έδειξε ακόμα πως τα συναισθήματα που βιώνει κανείς στην καθημερινή ζωή μπορεί να αλλάξουν την εμπειρία του φαγητού, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει σχέση με το φαινόμενο του λεγόμενου «φαγητού της παρηγοριάς».
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ