Η σχέση των φαρμακ. εταιρειών με τους ασθενείς – ο ρόλος των ιατρικών τμημάτων

26-12-2016

Άρθρο του Πλάτωνα Περιστέρη PhD συμβούλου φαρμακευτικών επιχειρήσεων

 

Μέσα στο συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον οι σχέσεις Φαρμακευτικών Εταιρειών (ΦΕ) και Ασθενών εξελίσσονται και αυτές γύρω από τρεις άξονες: Πληροφόρηση – Κατανόηση αναγκών – Πρόσβαση σε θεραπεία οι οποίοι θα ήταν χρήσιμο να λαμβάνονται υπόψη κατά τη διάρκεια του στρατηγικού σχεδιασμού και της εκτέλεσης των ενεργειών που αφορούν ασθενείς.

 Παρακάτω γίνεται μια προσπάθεια συνοπτικής ανάλυσης των τριών αυτών αξόνων που θα πρέπει ανάλογα με την κάθε περίπτωση να εξειδικεύονται.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Σήμερα όλο και περισσότεροι ασθενείς, κυρίως αυτοί που είναι χρόνια πάσχοντες, αναζητούν πηγές πληροφόρησης επιπλέον του ιατρού τους. Επίσης, οι Σύλλογοι Ασθενών έχουν ένα ολοένα αυξανόμενο ρόλο στην πληροφόρηση των μελών τους. Η εξέλιξη της πρόσβασης των ασθενών στην πληροφορία, η πληθώρα της διαθέσιμης πληροφορίας, αλλά και η κυμαινόμενη ορθότητα της στις διάφορες διαθέσιμες πηγές, φέρνουν τις ΦΕ να παίζουν ένα καίριο ρόλο, μέσω των Ιατρικών τους Τμημάτων, για την πληροφόρηση των ασθενών συμβάλλοντας στην ορθή χρήση των φαρμάκων και έγκαιρη καταγραφή τυχόν Ανεπιθύμητων Ενεργειών χωρίς ωστόσο να υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση το ρόλο του θεράποντος ιατρού. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα που προέρχονται από ασθενείς, συγγενείς ασθενών, συλλόγους ασθενών ή από το γενικό κοινό θα πρέπει να βασίζονται αρχικά στο Φύλλο Οδηγιών Χρήσης και για περαιτέρω διευκρινίσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η Περίληψη Χαρακτηριστικών του Προϊόντος φυσικά χωρίς καμία άμεση ή έμμεση προώθηση φαρμακευτικών προϊόντων.

 ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ

Η Φαρμακευτική Βιομηχανία οδηγείται σε μία νέα προσέγγιση της νόσου καλούμενη να προσφέρει όχι μόνο προϊόντα αλλά και υπηρεσίες για την ολιστική και βέλτιστη θεραπευτική προσέγγιση. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητο να γίνει πλήρως κατανοητό ποιες είναι οι ανάγκες, οι συνήθειες και τα προβλήματα των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας ανά νόσο ώστε οι ΦΕ να μπορέσουν να αναπτύξουν και να προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες που θα συμβάλουν στην ενημέρωση των εμπλεκομένων μερών, στην τήρηση της θεραπείας αλλά και της έγκαιρης διάγνωσης. Τα παραπάνω και προκειμένου να διαφυλαχθεί η αντικειμενικότητα των ενεργειών πρέπει να διενεργούνται υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη των Ιατρικών Τμημάτων.

 ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το σημερινό περιβάλλον αποτελεί πολλές φορές για τον ασθενή, κυρίως τον χρόνια πάσχοντα, ένα πραγματικό κυκεώνα γραφειοκρατίας, ελλείψεων, συνεχών αλλαγών των διαδικασιών που σε συνδυασμό με την οικονομική δυσχέρεια ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού και των δυσκολιών, που ενδεχόμενα δημιουργεί η νόσος, καθιστούν προβληματική έως αδύνατη την πρόσβαση στη θεραπεία. Οι ΦΕ από τη θέση τους στο σύστημα Υγείας καλούνται να συνδράμουν αυτούς τους ασθενείς ώστε να απλοποιηθεί η καθημερινότητα τους και να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία, υποκαθιστώντας με αυτόν τον τρόπο τις όποιες ελλείψεις και ατέλειες του Κράτους. Οι ενέργειες αυτές πρέπει να είναι και πάλι υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη των Ιατρικών Τμημάτων ώστε να μην υπάρχει υποψία προώθησης προϊόντων, να διασφαλισθούν η ορθή μεταφορά των φαρμάκων (εάν προβλέπεται) και φυσικά οι όποιες ανάγκες Φαρμακοεπαγρύπνησης και διασφάλισης του απορρήτου προσωπικών δεδομένων.

Τα παραπάνω – και αφορούν μόνο μία πτυχή της καθημερινότητας τους – καταδεικνύουν εμφανώς την ολοένα αυξανόμενη σημαντικότητα που αποκτά ο ρόλος των Ιατρικών Τμημάτων μέσα σε μία ΦΕ. Ωστόσο, προκειμένου να επιτελεσθεί με επιτυχία υπάρχουν δύο απαραίτητες προϋποθέσεις: το πλαίσιο και η οργάνωση και στελέχωση.

Όσον αφορά στο πλαίσιο αυτό τίθεται με την υπάρχουσα Νομοθεσία, τις εγκυκλίους του ΕΟΦ, τον Κώδικα Δεοντολογίας του ΣΦΕΕ και τις εσωτερικές διαδικασίες της κάθε εταιρίας οι οποίες πρέπει να αντανακλούν τα προηγούμενα.

Η οργάνωση και στελέχωση απαιτούν αυτονομία των Ιατρικών Τμημάτων, βαθειά επιστημονική γνώση αλλά και γνώση των υφισταμένων διαδικασιών και της Νομοθεσίας και εμπειρία ως προς τη λειτουργία του συστήματος Υγείας αλλά και κατανόηση του ασθενούς και των αναγκών του. Μόνο τότε η Φαρμακευτική Βιομηχανία θα μπορέσει να προσφέρει όχι μόνο θεραπείες αλλά και να επιτελέσει με ακεραιότητα τον κοινωνικό της ρόλο ο οποίος μέσα στις τρέχουσες συγκυρίες αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.