Αν μετρήσεις την ηλικία απλά με τον χρόνο που έχει ήδη ζήσει κανείς τα πράγματα είναι αρκετά απλά. Αν όμως βάλεις και τον παράγοντα του πόσο έχει κανείς αν ζήσει ακόμα τότε καταλαβαίνουμε πως η ηλικία είναι κάτι πάρα πολύ σχετικό. Γιατί το προσδόκιμο ζωής αυξάνει συνέχεια. Και τα 40 γίνονται τα καινούργια 30, τα 30 γίνονται τα καινούργια 20 και πάει λέγοντας.
Ερευνητές από το Διεθνές Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Συστημάτων Ανάλυσης κατασκεύασαν έναν νέο τρόπο υπολογισμού της ηλικίας. Έκαναν λοιπόν σχετικές μελέτες και βρήκαν πως η γρήγορη αύξηση στο προσδόκιμο ζωής δεν προκαλεί και την γρήγορη γήρανση του πληθυσμού. Με άλλα λόγια η ταχύτητα της αύξησης του προσδόκιμου δεν έχει οδηγήσει και σε μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας του ανθρώπινου πληθυσμού.
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Sergei Scherbov “Αν δεν θεωρήσουμε τους ανθρώπους μεγάλους επειδή έφτασαν τα 65 αλλά σκεφτούμε το αν είναι μεγάλοι ή όχι σε σχέση με το πόσο έχουν ακόμα να ζήσουν, τότε η πιο γρήγορη αύξηση στο προσδόκιμο ζωής θα σημαίνει και πως ο άνθρωπος γερνάει και πιο αργά”.
Με βάση αυτά τα ευρήματα και αυτή τη θεωρία αποδεικνύεται πως τελικά η ηλικία στις ημέρες μας είναι κάτι πάρα πολύ σχετικό.