Η στήριξη της εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας θα οδηγήσει σε ανάπτυξη

26-12-2016

Στο πλαίσιο της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βιώνει η Ελλάδα, η ενδυνάμωση των κλάδων που μπορούν να συνεισφέρουν στην επάνοδο της χώρας στην αναπτυξιακή πορεία θεωρείται κάτι παραπάνω από κρίσιμη.

Ειδικά οι κλάδοι που έχουν προοπτικές ανάπτυξης εξαγωγικής δραστηριότητας μπορούν να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια επανένταξης της χώρας σε τροχιά ευημερίας.

Το φάρμακο πυλώνας ανάπτυξης

Ο τομέας του φαρμάκου διαθέτει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η θέση αυτή συνίσταται σε μια σειρά ιδιοτήτων θα μπορούσαμε να πούμε του συγκεκριμένου κλάδου που ξεκινούν από την παραγωγή φαρμάκων και φτάνουν μέχρι τη συνεισφορά στην εισοδηματική πολιτική.

Η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Συγκεκριμένα, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία απασχολεί περισσότερους από 15.000 εργαζόμενους σε 25 μεγάλες παραγωγικές μονάδες. Οι εταιρείες του κλάδου, αναπτύσσουν τεχνογνωσία και παράγουν επώνυμα φάρμακα (κυρίως branded generics), πραγματοποιώντας παράλληλα σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 80 χώρες, συνεισφέροντας με αυτό τον τρόπο στο ΑΕΠ με ποσοστό που ξεπερνά το 5%. Επιπλέον, σημαντικές είναι και οι, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, επενδύσεις που υλοποιούνται, και έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός ανταγωνιστικού προφίλ σε διεθνές επίπεδο. Ακόμη, οι ελληνικές εταιρείες φαρμάκων επιτελούν σημαντικό έργο σε επίπεδο έρευνας ενώ σε συνεργασία με Πανεπιστήμια έχουν καταθέσει περισσότερα από 80 ερευνητικά προγράμματα  διαδραματίζοντας έναν πολύ σημαντικό ρόλο στον τομέα της ερευνητικής δραστηριότητας της χώρας.  Τέλος, βάσει των  φορολογικών ρυθμίσεων, οι εταιρείες του κλάδου συνεισφέρουν δυναμικά στην αύξηση των εσόδων του κράτους.

Τα χρέη των νοσοκομείων

Ωστόσο, ανεξάρτητα των παραπάνω οφελών, ο τομέας της υγείας και του φαρμάκου δεν έχει λάβει τη θέση που του αρμόζει στη χώρα μας καθώς το κράτος εφαρμόζει μέτρα μείωσης των δαπανών για την υγεία, ενώ μεγάλο είναι και το χρέος προς τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες τόσο από τα χρέη των νοσοκομείων όσο και από την επιστροφή του ΦΠΑ (στις εξαγωγικές επιχειρήσεις) αλλά και κονδύλια που υπάγονται σε αναπτυξιακούς νόμους.

Εθνική στρατηγική για επενδύσεις

Η υλοποίηση της συγκεκριμένης πολιτικής έχει αρνητικές συνέπειες για την περαιτέρω ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας.  Εκείνο που χρειάζεται επί της παρούσης είναι η κατάρτιση εθνικής στρατηγικής με βασικό άξονα την ανάπτυξη εξωστρέφειας και την δημιουργία κινήτρων για την υλοποίηση επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία.

Η ανάπτυξη προφίλ εταιρειών που στηρίζονται  στην εξωστρέφεια, την έρευνα και την καινοτομία, κάθε άλλο παρά ακατόρθωτη είναι καθώς η ελληνική οικονομία έχει να παρουσιάσει παραδείγματα εταιρειών που αναπτύχθηκαν βάσει ενός εξωστρεφούς μοντέλου.

Η Pharmathen 

Εξουσιοδοτούμαι να μιλήσω ειδικότερα για την εταιρεία Pharmathen, την οποία διοικώ, η οποία ιδρύθηκε το 1969 και αποτελεί σήμερα μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες, αμιγώς ελληνικές βιομηχανίες φαρμάκων. Έχουμε στο δυναμικό μας τρία υπερσύγχρονα ερευνητικά κέντρα και δύο μονάδες παραγωγής προϊόντων. Απασχολούμε περισσότερους από 120 ερευνητές, επενδύοντας πάνω από 20εκ€ σε ετήσια βάση για την έρευνα νέων φαρμάκων και τεχνολογιών και εξάγοντας προϊόντα και υπηρεσίες σε 85 χώρες. Η εταιρία επιτυγχάνει διαρκή αύξηση των μεγεθών της διαμορφώνοντας κύκλο εργασιών της τάξης των 130 εκ € για το 2010 ενώ οι εξαγωγές της ξεπερνούν το 70% της συνολικής δραστηριότητας. Βάσει των οικονομικών της μεγεθών η Pharmathen κατατάσσεται ανάμεσα στις 200 μεγαλύτερες βιομηχανίες και τις 150 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Παράλληλα, οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων κατατάσσουν τη Pharmathen σε μία από τις κορυφαίες εταιρίες έρευνας και ανάπτυξης στην Ευρώπη ενώ έχουν συμβάλλει στην απόκτηση 37  διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Νέα φιλοσοφία για τις ελληνικές εταιρείες

Το επιχειρηματικό παράδειγμα της Pharmathen δεν είναι το μόνο. Και άλλες ελληνικές εταιρίες στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου «σταδιοδρομούν» στο εξωτερικό και αυτό θα έπρεπε να αποτελεί αιτία και αφορμή για την  πολιτεία, ώστε να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια εξωστρέφειας και ανάπτυξης νέων πρακτικών και της διαμόρφωσης μιας νέας φιλοσοφίας για τις ελληνικές εταιρείες. Ωστόσο, πολλά οφείλονται και στον επιχειρηματικό κόσμο. Είναι στο χέρι μας να πάμε κόντρα στις πεπατημένες και δοκιμασμένες λύσεις, να ξεφύγουμε από τη μοιρολατρική στάση που αποδίδει το βάρος των ευθυνών στο κράτος και να πρωταγωνιστήσουμε στις διεθνείς αγορές αναδεικνύοντας τον τομέα του φαρμάκου σε πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

 

Βασίλης Κάτσος

Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Pharmathen