Η σύλληψη κοριτσιών και αγοριών είναι 50-50

26-12-2016
Όταν ένα ζευγάρι μαθαίνει πως περιμένει παιδί η πρώτη σκέψη που κάνουν, εκτός από το να πάνε όλα καλά και να είναι υγιές, είναι να αναρωτηθούν τι φύλο θα είναι. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως κατά τη σύλληψη όλα τα έμβρυα είναι αγόρια και η γενετική αλλαγή γίνεται μετά. Αμερικανοί επιστήμονες όμως λένε τώρα πως οι πιθανότητες να είναι κορίτσι ή αγόρι από τη στιγμή της σύλληψης είναι μισές μισές.
 
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Harvard ανέλυσαν τα στοιχεία 140.000 εμβρύων, τα οποία, λόγω γενετικών προβλημάτων, παρακολουθούνταν σε κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε διάφορες χώρες. Τα έμβρυα αυτά ήταν τριών έως έξι ημερών και η κατανομή μεταξύ των δύο φύλων ήταν ισομερής.
 
Έτσι, οι επιστήμονες έβγαλαν το συμπέρασμα πως ήδη από την πρώτη στιγμή υπήρχε μια ανάλογη ισοδυναμία μεταξύ αρσενικών και θηλυκών εμβρύων.
 
Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών» (PNAS), η αναλογία υπέρ των αγοριών αυξάνει ήδη από το πρώτο τρίμηνο, ενώ τα κορίτσια είναι πιθανότερο καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε σχέση με τα αγόρια, να πεθάνουν προτού γεννηθούν, κυρίως εξαιτίας ενδογενών γενετικών παραγόντων.
 
Κάθε χρόνο να γεννιούνται περισσότερα αγόρια από ότι κορίτσια σε όλο τον κόσμο. Κατά τη σύλληψη όμως, όταν το σπερματοζωάριο γονιμοποιεί το ωάριο, τα δύο φύλα έχουν ακριβώς της ίδιες πιθανότητες.
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. David Juckerman, διεθνή στοιχεία λένε πως κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο περίπου 105 αγόρια, για κάθε 100 κορίτσια.