Η συμβίωση είναι ακριβώς το ίδιο με το γάμο

26-12-2016
Όλο και περισσότερα ζευγάρια σήμερα αποφασίζουν να μείνουν μαζί χωρίς να παντρευτούν ή να έχουν καν σκοπό να κάνουν έναν γάμο. Κάτι τα έξοδα ενός γάμου μέσα στην οικονομική κρίση, κάτι ο τρόπος και ο ρυθμός της ζωής το βρίσκουν πιο εύκολο και πρακτικό. Και δεν έχουν κι άδικο. Έτσι κι αλλιώς, όπως έδειξε νέα Αμερικανών επιστημόνων η συμβίωση είναι ακριβώς το ίδιο με τον γάμο για μια σχέση.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ohio στις Ηνωμένες Πολιτείες, χρησιμοποίησαν στοιχεία από την μεγάλη έρευνα του 2007 National Longitudinal Survey of Youth.
Σκοπός τους ήταν να βρουν ποιες ήταν οι διαφορές ανάμεσα στα ζευγάρια που είχαν παντρευτεί και τα ζευγάρια που συζούσαν χωρίς να έχουν κάνει γάμο.
 
Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Family Psychology, έδειξαν πως δεν υπάρχει απολύτως καμία διαφορά στις σχέσεις των παντρεμένων ζευγαριών και στις σχέσεις των ζευγαριών που συζούν χωρίς γάμο.
Μάλιστα, οι ειδικοί διαπίστωσαν πως η συμβίωση χαρίζει στο ζευγάρι την ίδια συναισθηματική ικανοποίηση, ασφάλεια και ολοκλήρωση με τον γάμο. Έχει κατ’ επέκταση και τα ίδια οφέλη στη υγεία των ζευγαριών με τον γάμο.
 
Βέβαια, όπως τόνισε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Sara E. Mernitz, οι γυναίκες δήλωσαν πως δεν θα ήθελαν να συγκατοικήσουν με τον αγαπημένο τους για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα εάν δεν υπάρχει τουλάχιστον η προοπτική ενός γάμου μαζί του στο μέλλον.
 
Η έρευνα έδειξε ακόμα πως οι άνθρωποι που συγκατοικούσαν για δεύτερη φορά με ένα σύντροφο βίωναν πολύ εντονότερα τα οφέλη της συμβίωσης στην υγεία τους από την πρώτη συγκατοίκηση τους.
Αυτό συμβαίνει, όπως εξηγούν οι ειδικοί, επειδή είμαστε πολύ πιο εκλεκτικοί τη δεύτερη φορά που συγκατοικούμε με έναν άνθρωπο.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: