“Η συμβολή της Ιατρικής Τεχνολογίας”, άρθρο του Π. Αρναούτη, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων

26-12-2016

Η  θεία Τέτα είχε μαζέψει πρωί-πρωί, από τον κήπο του εξοχικού της, τις ωραίες μεγάλες λαχταριστές φράουλες  που ξετρέλαιναν τα ανίψια της και αφού τακτοποίησε όλες  τις  δουλειές της, μπήκε στο αυτοκίνητο για τον δρόμο της επιστροφής στην πόλη. Το σούρουπο όμως είχε πέσει και στο δρόμο η θεία Τέτα διαπίστωσε ότι τα φώτα των αντίθετα ερχομένων αυτοκινήτων όχι απλώς την ενοχλούσαν, αλλά την τύφλωναν σε τέτοιο σημείο που πλέον δεν έβλεπε. Για καιρό τώρα, η θεία Τέτα είχε παρατηρήσει ότι συχνά  θόλωνε η όρασή της, δυσκολευόταν στο διάβασμα και αισθανόταν σαν τα γυαλιά της να είχαν μια μόνιμη μουντζούρα. Εκείνο το βράδυ όμως πραγματικά τρόμαξε και προτίμησε να γυρίσει σπίτι, παρά να διακινδυνέψει να συνεχίσει το οδήγημα, μιας και χρειαζόταν τουλάχιστον άλλη 1 ώρα δρόμο, για να φτάσει στα ανήψια της και να τους προσφέρει  τις αγαπημένες τους φράουλες.

Η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο επιβεβαίωσε ότι ο καταρράκτης της είχε προχωρήσει και έπρεπε να χειρουργηθεί. Ο γιατρός της, καθησύχασε τις ανησυχίες της εξηγώντας ότι με την χρήση της σύγχρονης Ιατρικής Τεχνολογίας – όπου με την χρήση υπερήχων κατακερματίζεται πριν από την αφαίρεσή του ο θολός φακός και εμφυτεύεται ο νέος-  δεν θα χρειαζόταν να νοσηλευτεί. Η επέμβαση θα γινόταν στα πλαίσια μια  ημερήσιας νοσηλείας.

Η αυθημερόν αφαίρεση του καταρράκτη δεν βοήθησε μόνο την θεία Τέτα να βρεθεί μια ώρα γρηγορότερα κοντά στα αγαπημένα της ανίψια, αλλά ήταν  πολύ αποδοτική και για το  Συστήματα Υγείας. Με την ημερήσια νοσηλεία και την αποφυγή δαπανηρών νοσηλειών, εξοικονομούνται τεράστια ποσά. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η αφαίρεση καταρράκτη σε ημερήσια νοσηλεία, μειώνει το κόστος για το σύστημα Υγείας κατά 69%.

Είναι αναρίθμητες οι περιπτώσεις όπου η Ιατρική Τεχνολογία  όχι μόνο βελτιώνει την Υγεία των πολιτών αλλά συντελεί στην βιωσιμότητα του Συστήματος Περίθαλψης. Η ζωή κάθε νέου ζευγαριού π.χ. αλλάζει, όταν με την χρήση των υπερήχων  βλέπει για πρώτη φορά το μωράκι και ακούει την καρδούλα του και διαβεβαιώνεται ότι η εγκυμοσύνη προχωράει κανονικά. Μεγάλη αλλαγή επέρχεται στην ζωή των νεφροπαθών που χάρη στην Ιατρική Τεχνολογία μπορούν  να κάνουν τις απαραίτητες αιμοκαθάρσεις κατ΄ οίκον πλέον, χωρίς να χρειάζεται να μεταβαίνουν στον Νοσοκομείο η στην Κλινική, εξοικονομώντας εκατομμύρια ευρώ στο Σύστημα Υγείας.

Η Ιατρική Τεχνολογία μπορεί να σώσει την ζωή του καθενός  μας. Σκεφτείτε την επείγουσα ανάγκη χειρουργικής επέμβαση σε περίπτωση καρδιακής ανεπάρκειας ή μιας φλεγμονώδους σκωληκοειδούς απόφυσης. Χωρίς την χρήση της Ιατρικής Τεχνολογίας ακόμη και με τα χέρια του πιο ικανού χειρουργού, η έκβαση μιας τέτοιας σωτήριας επέμβασης για την ζωή των ασθενών, θα είχε αβέβαιο αποτέλεσμα. Η Ιατρική Τεχνολογία μπορεί επίσης να σώσει την ζωή μας, επιτρέποντας στον ιατρό να ανιχνεύσει έγκαιρα και να καταπολεμήσει γρήγορα μια ασθένεια, όπως διάφορες μορφές καρκίνου, διαβήτη, κλπ αλλά μπορεί επίσης να συντελέσει στην  εξ υπαρχής αποφυγή μιας λοίμωξης, οφειλόμενη σε χειρουργική επέμβαση ή τραυματισμό.

Η Ιατρική Τεχνολογία επομένως προσφέρει την δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και σωτήριας παρέμβασης, μείωσης του χρόνο Νοσοκομειακής νοσηλείας και ταχύτερης επανόδου στην εργασία και παραγωγική διαδικασία ενός πλήρως αποθεραπευμένου και ενδυναμωμένου πλέον, πρώην ασθενούς.

Τελικά δεν είναι τόσο δύσκολο να εντοπίσει κάποιος την Ιατρική Τεχνολογία.  Είναι όλος ο εξοπλισμός που βλέπουμε γύρω μας όταν μπαίνουμε  σε ένα Νοσοκομείο ή Ιατρείο,  οποιοδήποτε  δηλαδή Θεραπευτικό ή Διαγνωστικό Εργαλείο,  που δεν είναι «χάπι» ή «ενέσιμο».

Πέρα όμως από τις παραπάνω αναφερόμενες περιπτώσεις που αναδεικνύεται η σημαντική συμβολή της Ιατρικής Τεχνολογίας για την καλή υγεία όλων μας, η τελευταία,  διαδραματίζει έναν επίσης σημαντικό στην οικονομία κάθε χώρας.

Η συνολική Ευρωπαϊκή αγορά  Ιατρικής Τεχνολογίας εκτιμάται στα 100 δις ευρώ.  25.000 εταιρείες οι οποίες σε ποσοστό 95% είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποτελούν την Ευρωπαϊκή Βιομηχανία (παραγωγής και εμπορίας) Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων, προσφέροντας απασχόληση σε 575.000 άτομα, στην πλειονότητα τους, υψηλής επιστημονικής κατάρτισης.

Επομένως η συμβολή της Ιατρικής Τεχνολογίας δεν περιορίζεται μόνο στην εξασφάλιση της καλής υγείας της θείας Τέτας και της βιωσιμότητας κάθε Συστήματος Υγείας, αλλά συμβάλει σημαντικά, στην ανόρθωση της Εθνικής Οικονομίας σε κάθε μία από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.