Η συνεχής αυξομείωση βάρους είναι επικίνδυνη για τις γυναίκες στη μέση ηλικία

26-12-2016

Ορισμένες γυναίκες είναι σε μια συνεχή δίαιτα κι έχουν τη τάση να παίρνουν και να χάνουν κιλά συνέχεια αλλάζοντας συχνά το βάρος τους. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για μια γυναίκα, ιδίως στη μέση ηλικία.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Μπράουν και το Νοσοκομείο Μεμόριαλ του Ρόουντ ‘Αϊλαντ στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 158.000 μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, για μια περίοδο 11,5 ετών.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης, έδειξαν πως όσες γυναίκες είχαν κανονικό βάρος στην αρχή της μελέτης αλλά μέσα στα επόμενα χρόνια έχαναν και ξανάπαιρναν βάρος είχαν 3,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, σε σχέση με τις γυναίκες των οποίων το βάρος είχε παραμείνει σχεδόν σταθερό. Οι γυναίκες που ακολουθούσαν τις λεγόμενες δίαιτες γιο-γιο είχαν επίσης αυξημένο κατά 66% κίνδυνο για θάνατο από στεφανιαία νόσο.
 
Φάνηκε όμως πως όσες ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες πριν εμφανίσουν τις αυξομειώσεις στο βάρος τους δεν είχαν τον ίδιο κίνδυνο.
Επίσης δεν κινδύνευαν περισσότερο όσες γυναίκες είτε πήραν βάρος αλλά δεν το έχασαν ξανά, είτε αντιστρόφως έχασαν βάρος αλλά δεν το ξαναπήραν.
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Σομγουέιλ Ράσλα, «πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω το ζήτημα, προτού γίνουν κάποιες συστάσεις» και τόνισε ότι ο αυξημένος κίνδυνος για την καρδιά από τις δίαιτες γιο-γιο αφορά μόνο τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και όχι τις νεότερες γυναίκες, ούτε τους άνδρες.
 
Οι καρδιαγγειακοί θάνατοι είναι η κυριότερη αιτία θανάτου στον κόσμο. Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου, μαζί με την υψηλή αρτηριακή πίεση, την υψηλή χοληστερόλη, τον διαβήτη, την έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα και την ανθυγιεινή διατροφή.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: