Η θερμοκρασία ανεβαίνει….5 συμβουλές για σωστή ενυδάτωση

26-12-2016

Γράφει η Μαργαρίτα Στεργίου, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, M.Sc.

Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό, οπότε μη διστάζετε να πίνετε υγρά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας! Δείτε κάποιες έξυπνες συμβουλές για να ενυδατώνετε σωστά τον οργανισμό σας…

1. Μην περιμένετε να διψάσετε

Όταν νοιώθετε ότι διψάτε, σημαίνει ότι ο οργανισμός έχει ήδη αφυδατωθεί περίπου κατά 5%. Πίνετε, λοιπόν, υγρά συστηματικά και πριν εμφανισθεί το αίσθημα της δίψας. Μπορείτε να καταλάβετε αν προσλαμβάνετε αρκετά υγρά όχι μόνο ελέγχοντας την συχνότητα της πρόσληψης , αλλά ελέγχοντας και το χρώμα των ούρων. Εάν είναι ανοιχτόχρωμα και διαυγή σημαίνει ότι το επίπεδο ενυδάτωσης είναι ικανοποιητικό, ενώ το σκούρο χρώμα μαρτυράει το αντίθετο.

2. Μην ξεχνάτε να πίνετε υγρά

Για να αντισταθμίσει την απώλεια υγρών, το σώμα χρειάζεται περίπου 2,5 λίτρα νερό την ημέρα. Το ποσό αυτό πρέπει να προέρχεται από υγρά (το 1,5 λίτρο) (νερό, τσάι, τσάι από βότανα, χυμούς φρούτων, σούπες …φυσικά χωρίς ζάχαρη) και από τρόφιμα πλούσια νερό (το 1 λίτρο) (φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα …). Στο γραφείο αν έχετε την τάση να ξεχνάτε να πίνετε υγρά, διαλέξτε ένα ωραίο μπουκάλι, τοποθετείστε το σε φανερή θέση και φροντίστε να το γεμίζετε με νερό κάθε μέρα (Ο καθημερινός καθαρισμός του μπουκαλιού και η αλλαγή του νερού είναι απαραίτητη για να αποφύγετε την μετατροπή του σε υγρό… επώασης μικροοργανισμών!)

3. Πίνετε όπως αυτοί που γυμνάζονται συστηματικά

Ξεκινήστε την ημέρα σας πίνοντας κάθε πρωί ένα μεγάλο ποτήρι νερό για να ξεκινήσετε την ενυδάτωσή σας ! Στη συνέχεια, πίνετε ένα ποτήρι υγρό κάθε ώρα ή περίπου δέκα ποτήρια την ημέρα …
Κατά τη διάρκεια των γευμάτων, ωστόσο, προσέξτε να μην “γεμίσει νερό ” το στομάχι σας, γιατί αυτό μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία της πέψη σας. Απολαύστε όλα τα ποτά, πίνοντας τακτικά μικρές γουλιές, σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρώς δροσερά.


Πηγή: foodbites.eu

Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου εδώ.