Η “βελτιωμένη” εκδοχή του πλαφόν δια “χειρός Άδωνι”

26-12-2016

Αύριο το απόγευμα, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων θα γίνει έκτακτη συζήτηση για την επείγουσα τροπολογία που πρέπει να καταθέσουμε για τη δυνατότητα να τοποθετείται μηνιαίος συνταγογραφικός στόχος στους γιατρούς για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας σχετικά με την επαναφορά του πλαφόν λέγοντας μάλιστα ότι έχει προηγηθεί συζήτηση και με τον κο Κρεμαστινό, και επισημαίνοντας ότι ο νέος τρόπος εφαρμογής αυτού του μέτρου να λαμβάνει υπόψιν της ανησυχίες που είχε εκφράσει το ΣτΕ με την απόφαση της προσωρινής αναστολής.

Ο κος Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι στην «βελτιωμένη» εκδοχή του μέτρου θα λαμβάνονται υπόψιν η γεωγραφική περιφέρεια, η ειδικότητα, ο αριθμός των ασθενών. Έτσι θα είναι το σύστημα πολύ πιο ευέλικτο και θα συγκρατεί από τη μία τη δαπάνη και από την άλλη θα δημιουργεί μικρότερες ανησυχίες για την επίπτωση στον κόσμο.

Ο κος Μπέζας από την πλευρά του, πρόσθεσε ότι η νέα τροπολογία για το πλαφόν θα περιλαμβάνει και ένα ίδιο μηχανισμό πλαφόν στις διαγνωστικές και παρακλινικές εξετάσεις. «εκτός από το πλαφόν στους ιατρούς για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, θα υπάρχει και ένα πλαφόν ανά γεωγραφική περιφέρεια, ανά ειδικότητα (κλπ) για τις διαγνωστικές και παρακλινικές εξετάσεις». Ο υφυπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι το πλαφόν στις εξετάσεις θα υπολογιστεί, από τα σταθμισμένα στοιχεία του 2013, δε θα εξαρτάται όμως από την περσινή συνταγογράφηση (το 80% του μήνα της προηγούμενης χρονιάς) αλλά θα καθοριστεί με βάση πληθυσμιακά, γεωγραφικά κριτήρια και τις ανάγκες των ειδικοτήτων.