Η vodafone βοηθάει να σωθούν μητέρες και παιδιά από το aids στο Λεσότο της Αφρικής

26-12-2016

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, το Ίδρυμα Vodafone ανακοίνωσε την εφαρμογή ενός πρωτοποριακού προγράμματος καταπολέμησης του ιού HIV στο Λεσότο στην Αφρική, όπου εκτιμάται ότι το 23% του πληθυσμού είναι οροθετικοί, ενώ μεγάλο ποσοστό ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας σε απομακρυσμένες αγροτικές κοινότητες. Το πρόγραμμα του Ιδρύματος Vodafone συνδυάζει την υπηρεσία M-Pesa της Vodafone (υπηρεσία πληρωμών μέσω χρήσης κινητών συσκευών) με τις κινητές μονάδες υγείας και μία εφαρμογή για smartphone που είναι σχεδιασμένη για επαγγελματίες της υγείας και επιτρέπει την παρακολούθηση των ασθενών σε απομακρυσμένες περιοχές. 

Οι κινητές μονάδες υγείας επιτρέπουν την διενέργεια εξετάσεων για τον ιό HIV σε απομακρυσμένες περιοχές, στηρίζοντας την προσπάθεια για την παροχή βασικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Όταν εντοπιστεί κάποιο άτομο θετικό στον ιό του HIV, εγγράφεται στην υπηρεσία M-Pesa και λαμβάνει τα κονδύλια που απαιτούνται για τη μεταφορά του σε ένα κέντρο θεραπείας. 

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία του καταγράφονται – μέσω κινητού – σε μια κεντρική βάση δεδομένων, έτσι ώστε να μπορεί να προγραμματιστεί και να καταγραφεί η μελλοντική θεραπεία και περίθαλψή του. Τα στοιχεία αυτά μπορούν στη συνέχεια να ανακτηθούν σε πραγματικό χρόνο από τους επαγγελματίες υγείας χρησιμοποιώντας μία εφαρμογή για smartphone που αναπτύχθηκε από το Ίδρυμα Vodafone και τη Vodacom Λεσότο. 

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την υποστήριξη των πλέον ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας του Λεσότο, όπως οι έγκυες, οι μητέρες και τα μικρά παιδιά που αδυνατούν να περπατήσουν πολλές ώρες για να μεταβούν στην πλησιέστερη κλινική για οροθετικούς. Εκτιμάται ότι έως 5.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών είναι αδιάγνωστα, ζουν με τον ιό HIV και οι ζωές τους διατρέχουν άμεσο κίνδυνο εάν δεν εντοπιστούν και υποβληθούν σε θεραπεία. Επίσης, υπάρχουν ακόμη 7.000 παιδιά που έχουν ήδη διαγνωστεί με τον ιό και χρειάζονται συνεχή εξειδικευμένη θεραπεία αντιμετώπισης του ιού HIV. 

Ο επικεφαλής του Ιδρύματος Vodafone, Andrew Dunnett, δήλωσε σχετικά: «Ο ιός HIV ευθύνεται για την τεράστια υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι  στο Λεσότο. Το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα του Ιδρύματος Vodafone θα διασφαλίσει ότι χιλιάδες μητέρες και μικρά παιδιά σε ορισμένες από τις πιο φτωχές κοινότητες του κόσμου λαμβάνουν τη φροντίδα και τη στήριξη που χρειάζονται.» 

Το Ίδρυμα Vodafone έχει αναπτύξει το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας του Λεσότο. Η κυβέρνηση του Λεσότο χαιρέτισε τα αποτελέσματα από την εκκίνηση του προγράμματος στις περιοχές Maseru και Leribe και έχει πλέον δεσμευθεί για την ένταξη του προγράμματος στο στρατηγικό πλαίσιο για την  πρωτοβάθμια περίθαλψη της χώρας.