Η Υγεία προτεραιότητα μόλις φτάσει η δόση, σε αναμονή οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Υπουργείο Υγείας
26-12-2016

Υγεία αλλά και οδικοί άξονες  είναι σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο προτεραιότητες της κυβέρνησης όπως συμφώνησαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί παρουσία και του υπουργού οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στη χθεσινή τους συνάντηση .

Εξάλλου το συμπέρασμα που βγαίνει και από τις συναντήσεις των εκπροσώπων των φαρμακοποιών τόσο με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο όσο και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη είναι ότι θα πρέπει άμεσα να ενισχυθεί ο ΕΟΠΥΥ προκειμένου να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις του.

Οι φαρμακοποιοί πάντως συνεχίζουν την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης των φαρμάκων μέχρι να δουν και εμπράκτως όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρος Αμπατζόγλου τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης.

Προς το παρόν από τις συναντήσεις που έχουν γίνει με τους δύο αρχηγούς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ φαίνεται ότι βρήκαν ευήκοα ώτα. Ο κος Βενιζέλος μάλιστα δήλωσε ότι θεωρεί δίκαιο το θέμα του συμψηφισμού των οφειλών του ΕΟΠΥΥ με τα χρέη προς την εφορία και άξιο απορίας το αναδρομικό  rebate 5% που τους ζητείται  αιφνιδιαστικά από την τρόικα για τα φάρμακα υψηλού κόστους.

Πάντως οι πληροφορίες που έρχονται από στελέχη των κομμάτων λένε ότι πέρα από τα ευχολόγια ο συμψηφισμός δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα. Πολλοί φοβούνται ότι με τον συμψηφισμό στους φαρμακοποιούς  ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου αφού θα ακολουθήσουν και άλλοι κλάδοι που θα ζητούν το ίδιο, με κίνδυνου να επέλθει δημοσιονομικός εκτροχιασμός..

Βάννα Κεκάτου