Η υγεία της γυναίκας είναι πιο σημαντική για την ευτυχία ενός γάμου

26-12-2016
Οι άντρες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα γνωμικό. Happy Wife, Happy Life… Δηλαδή ευτυχισμένη σύζυγος σημαίνει και ευτυχισμένη ζωή. Θέλουν έτσι να δείξουν πως η ευτυχία της γυναίκας είναι το πιο σημαντικό συστατικό για να έχει και το ζευγάρι σαν ομάδα καλή ζωή. Κι αυτό φαίνεται και από μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που δείχνει πως αν η σύζυγος αρρωστήσει και δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει όπως παλιά ο γάμος μπορεί να κλονιστεί.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Iowa στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν 2.701 παντρεμένα ζευγάρια, τα οποία παρακολούθησαν επί σχεδόν δύο δεκαετίες. Στην αρχή της έρευνας τα περισσότερα ζευγάρια ήταν μεσήλικες. Είχαν δηλαδή μέσο όρο ηλικίας τα 51 χρόνια.
 
Μέχρι το τέλος της έρευνας, το 32% των ζευγαριών είχαν χωρίσει, ενώ σε ένα άλλο 24% είχε πεθάνει ο ένας εκ των δύο συζύγων. Οι αρρώστιες απεδείχθη ότι σε αρκετές περιπτώσεις έθεταν σε σοβαρή δοκιμασία τη σχέση, ιδίως εξαιτίας των οικονομικών συνεπειών τους και της συνεχούς φροντίδας που απαιτούν. Αυτό όμως ίσχυε μόνο όταν αρρώσταιναν σοβατά οι γυναίκες οπότε ο κίνδυνος διαζυγίου αυξανόταν κατά 6%. Αντιθέτως, όταν αρρώσταινε ο άντρας δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος διαζυγίου.
 
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στην «Επιθεώρησης Υγείας & Κοινωνικής Συμπεριφοράς» (JHSB) δείχνει λοιπόν πως η υγεία της γυναίκας είναι πιο σημαντική για την ευτυχία και την επιτυχία του γάμου από την υγεία του άντρα. Και πως, κατ’επέκταση, η ευτυχία και η επιτυχία ενός γάμου βασίζεται γενικότερα στη γυναίκα.
 
Όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Amelia Caracker, «η μελέτη μας έδειξε πως οι γυναίκες που αρρώσταιναν ήταν λιγότερο ικανοποιημένες για την φροντίδα που λάμβαναν από τους άντρες τους» και προσέθεσε πως «όπως φαίνεται οι άντρες, ιδίως όταν είναι προχωρημένης ηλικίας, δεν έχουν μάθει να φροντίζουν τις συντρόφους τους όπως απαιτούν από εκείνες να κάνουν. Αυτό, όμως, αφήνει τις γυναίκες δυσαρεστημένες και, σε συνδυασμό με το ότι οι σοβαρές αρρώστιες συχνά μας φέρνουν αντιμέτωπους με την θνητότητά μας, σε αρκετές περιπτώσεις έχει ως συνέπεια αναθεώρηση της ζωής και τελικά μία αίτηση διαζυγίου».