Η ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

26-12-2016
Σε ποιον δεν αρέσουν τα γλυκά; Ποιος δεν θέλει να απολαμβάνει καθημερινά σοκολάτα και άλλα γλυκά εδέσματα; Μήπως όμως να το ξανασκεφτούμε; Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει τώρα πως τα γλυκά και η ζάχαρη μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
 
Ερευνητές από το Κέντρο Καρκίνου MD Anderson στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών έκαναν πειράματα σε ποντίκια.
Επί έξι μήνες τα ποντίκια ακολουθούσαν ένα από τέσσερα διαιτολόγια με διαφορετική σύνθεση σε μη-ζαχαρούχους υδατάνθρακες, σουκρόζη και φρουκτόζη.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Cancer Research, έδειξαν πως τα γλυκαντικά συστατικά της ζάχαρης επηρεάζουν έναν συγκεκριμένο ενζυμικό μηχανισμό που λέγεται 12-λιποξυγενάση, ο οποίος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Μάλιστα, όπως τονίζουν οι ερευνητές, αυτός ο ενζυμικός μηχανισμός ευνοεί και την μετάσταση του καρκίνου στους πνεύμονες.
 
Όσο περισσότερη σουκρόζη περιείχε ένα διαιτολόγιο, τόσο περισσότερα ποντίκια της ομάδας που το ακολουθούσαν εκδήλωναν καρκίνο του μαστού, ενώ όσο περισσότερη φρουκτόζη περιείχε, τόσο αυξάνονταν οι μεταστάσεις.
Στην πραγματικότητα, από τα ποντίκια που δεν έτρωγαν ζάχαρη αλλά άλλους υδατάνθρακες, το 30% εκδήλωσαν καρκίνο του μαστού, ενώ απ’ όσα έτρωγαν ζάχαρη εκδήλωσε καρκίνο το 50-58% αναλόγως με το συστατικό της που κατανάλωνε.
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Λορέντζο Κοέν το εύρημα αυτό «αντικρούει την πεποίθηση πολλών ανθρώπων ότι δεν έχει σημασία τι τρώει κανείς μετά τη διάγνωση του καρκίνου» και προσέθεσε πως «τα στοιχεία μας, παρότι προέρχονται από έρευνα σε ζώα και είναι προκαταρκτικά, δείχνουν ότι έχει μεγάλη σημασία η διατροφή μετά την ανάπτυξη του καρκίνου».
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: