Η ζάχαρη ευθύνεται για στρες και κατάθλιψη

26-12-2016
Ποιος δεν αγαπάει τη ζάχαρη; Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα γλυκό; Κι όμως, οι επιπτώσεις της ζάχαρης στον οργανισμό επεκτείνονται πολύ περισσότερο από την αύξηση του βάρους.
Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων συνδέει την κατανάλωση ζάχαρης με το άγχος, το στρες και την κατάθλιψη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη κατά την διάρκεια της εφηβείας, μπορεί να επιβαρύνει την κατάθλιψη και το αίσθημα του άγχους. Μπορεί ακόμα και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στο στρες.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Η ζάχαρη διεγείρει μέρη του εγκεφάλου που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται στο στρες, κάτι που έχει σημαντική επίδραση στη συμπεριφορά και μπορεί να χειροτερεύσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη και το άγχος.
Η παρατεταμένη έκθεση στο στρες μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών ασθενειών και εγκεφαλικού, καθώς επίσης να συμβάλλει στην υπογονιμότητα και να επιταχύνει τη διαδικασία του γήρατος.
Η φρουκτόζη είναι ένα σάκχαρο που υπάρχει στα φρούτα και τα λαχανικά. Βρίσκεται ακόμα και σε σε διάφορα τρόφιμα και ροφήματα. Αυτή λοιπόν η ουσία, όπως βρήκαν τώρα οι επιστήμονες σχετίζεται με τη σοβαρή, σύγχρονη επιδημία εμφάνισης καρκίνων, καρδιακών ασθενειών, υπέρτασης, βλαβών στα νεφρά, διαβήτη τύπου 2, ακόμη και άνοιας.