Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Ορθή η υποχρεωτική εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών στην προσχολική ηλικία

17-12-2019

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εκφράζει, με ανακοίνωσή του, την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου την «ικανοποίηση του για την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να ικανοποιήσει το αίτημα του ΙΣΑ να θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική κάλυψη των παιδιών με το βασικό εμβολιασμό, προκειμένου να κάνουν εγγραφή στο σχολείο, όπως γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

Ο ΙΣΑ είχε απευθύνει το σχετικό αίτημα στις 28/11/19 μετά το θάνατο ενός παιδιού από διφθερίτιδα, μία ασθένεια που είχε εκριζωθεί από τη χώρα μας τις τελευταίες τρείς δεκαετίες.

Ο ΙΣΑ εφιστά μεγάλη προσοχή στο αντιεμβολιαστικό κίνημα που παραπληροφορεί την κοινή γνώμη και θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια υγεία.

Επίσης, ο Σύλλογος «καλεί το Υπουργείο Υγείας να διασφαλίσει την εμβολιαστική κάλυψη των προσφύγων και των ομάδων του πληθυσμού που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και δεν έχουν πρόσβαση στις δομές της υγείας».

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την άμεση ανταπόκριση του Υπουργού Υγείας Β.Κικίλια, στο αίτημα του ΙΣΑ για την προστασία της Δημόσιας υγείας με την υποχρεωτική εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών. Είναι ωστόσο ευθύνη και των πολιτών να μη παρασύρονται από το επικίνδυνο αντιεμβολιαστικό κίνημα εκθέτοντας την υγεία των παιδιών τους σε κίνδυνο.
Η χώρα μας έχει ρεκόρ θανάτων από αιτίες που θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί και είναι πλέον προφανές ότι είναι απόλυτα αναγκαία, μια σοβαρή στρατηγική, για την προστασία της Δημόσιας υγείας, με έμφαση στην πρόληψη και στην προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού