Στην αντεπίθεση περνάει η ΗΔΙΚΑ μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις των Ιατρικών Συλλόγων Πατρών και Αθηνών αναφορικά με τις εφαρμογές που «ανεβάζει» στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΗΔΙΚΑ την Παρασκευή «η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης υποχρεούται να λειτουργεί σύμφωνα με τον τρόπο που ορίζουν οι υφιστάμενοι νόμοι και οι αντίστοιχες εγκύκλιοι του κράτους».
Υπό αυτή την έννοια -σημειώνει η Αρχή- «δεν είναι αντιληπτός ο λόγος για τον οποίο μπορεί να εκδηλώνεται οποιαδήποτε αντίδραση κάθε φορά που η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης συμμορφώνεται με ό,τι ο νόμος ορίζει. Είναι προφανές ότι αυτή η συμμόρφωση δεν υλοποιείται άμεσα σε κάθε αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (δηλ. την ίδια ημέρα ανακοίνωσης της αλλαγής του νόμου ή έκδοσης της σχετικής εγκυκλίου) αλλά ομαδοποιείται και με άλλες αλλαγές ή βελτιώσεις που προκύπτουν για το σύστημα της Η.Σ. και εφαρμόζονται συγκεντρωτικά οι αλλαγές σε μεταγενέστερη ημερομηνία ώστε να ελαχιστοποιείται η συχνότητα με την οποία εφαρμόζονται νέες εκδόσεις του συστήματος της ΗΣ».
Όπως διευκρινίζει, με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος ιδιαίτερα σε ώρες και μέρες αιχμής. Υπογραμμίζει δε ότι «σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. δεν ασκεί πολιτική αλλά υλοποιεί μηχανογραφικά τις αποφάσεις και τους νόμους του κράτους».
Τέλος, επισημαίνεται ότι για την καλύτερη και άμεση ενημέρωση των ενδιαφερόμενων, η Η.ΔΙ.Κ.Α Α.Ε. σκοπεύει να δημιουργήσει ειδικό χώρο στο portal της συνταγογράφησης όπου θα αναρτώνται οι επικείμενες αλλαγές στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
ΙΣΑ
Προηγήθηκε ανακοίνωση του ΙΣΑ με την οποία ζητούσε από την ΗΔΙΚΑ άμεση απάντηση σχετικά με την εγκύκλιο για την καθολική συνταγογράφηση μόνο με δραστική ουσία και την αφαίρεση δυνατότητας της αναγραφής εμπορικής ονομασίας.
Συγκεκριμένα ζητούσε να ενημερωθεί σύμφωνα με ποια εγκύκλιο προχώρησε στη συγκεκριμένη ενέργεια.
Είναι αδιανόητο – σημειώνει ο ΙΣΑ – να μην ενημερώνονται οι Ιατρικοί φορείς για αυτά τα σημαντικότατα ζητήματα και αιφνιδίως να λαμβάνουν γνώση μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Και καταλήγει: «λαμβάνοντας υπόψη ότι ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης δεν πρέπει να γίνεται μόνο με λογιστικά κριτήρια, αλλά και με επιστημονικά και επαναδιατυπώνοντας τη πάγια θέση μας, σύμφωνα με την οποία μόνο ο ιατρός μπορεί να χορηγεί την ενδεδειγμένη θεραπεία στον ασθενή αναμένουμε την ΑΜΕΣΗ απάντηση σας, αλλά και την θέση σας επί του σοβαρού αυτού ζητήματος».