Ιδρύεται Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακρίβειας για σπάνιες καρδιαγγειακές παθήσεις

άντρας μπροστά από ένα γράφημα με καρδιά
29-01-2019

Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας για κληρονομικές και σπάνιες καρδιαγγειακές παθήσεις, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης. Συντονιστές του Δικτύου, ορίστηκαν ο καθηγητής Παναγιώτης Βάρδας και Δρ. Άρης Αναστασάκης.

Τη λειτουργία του Δικτύου ανακοίνωσε ο κ. Φωτάκης στο συνέδριο καρδιολογίας «Heart Vessels and Stroke», διευκρινίζοντας ότι ο αρχικός πυρήνας του Δικτύου περιλαμβάνει την Μονάδα κληρονομικών Παθήσεων του Ωνασείου Καρδιολογικού Κέντρου, το εργαστήριο Ιατροδικαστικής του ΕΚΠΑ, το Τμήμα Μυοκαρδιοπαθειών ΑΧΕΠΑ-ΕΚΕΤΑ και το Τμήμα Μυοκαρδιοπαθειών ΠAΓΝΗ-ΙΤΕ.

Όπως είπε, στόχος είναι να διευρυνθεί το Δίκτυο σύντομα και με τη συμμετοχή και άλλων καρδιολογικών κλινικών της χώρας. Σύμφωνα με τον υπουργό, «τα τελευταία χρόνια η Έρευνα και η Καινοτομία βρίσκονται στο επίκεντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας μέσα από την διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού προτύπου, αυτού της Οικονομίας της Γνώσης». Παρά τις συνθήκες της κρίσης, σημείωσε, οι δαπάνες για Έρευνα και Καινοτομία ξεπέρασαν το 2017 τα 2 δισ. ευρώ ή το 1,13% του ΑΕΠ όταν το 2003 ήταν 985 εκ. ευρώ ή 0,55% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας για κληρονομικές και σπάνιες καρδιαγγειακές παθήσεις, είναι το δεύτερο Εθνικό Δίκτυο (ήδη λειτουργεί το Εθνικό Δίκτυο για την Ογκολογία) που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας.

«Στα Δίκτυα αυτά η Πολιτεία παίζει ρόλο συντονιστή και διευκολυντή, ώστε να αξιοποιηθεί το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό της χώρας στον αναδυόμενο αυτό τομέα της Ιατρικής», διευκρίνισε ο κ. Φωτάκης. «Τα οφέλη πολλά και σημαντικά, αφού η χώρα έγκαιρα συμμετέχει στις διεθνείς εξελίξεις και γίνεται συνδιαμορφωτής και όχι απλός παρατηρητής. Ταυτόχρονα, το κόστος των Υπηρεσιών Υγείας μπορεί να μειωθεί μέσα από τις δυνατότητες εξατομικευμένης θεραπείας και με απώτερο στόχο την προσβασιμότητα από το Δημόσιο σύστημα υγείας» κατέληξε.