Ηλίας Μόσιαλος: “Η υποχρηματοδότηση είναι το μείζον ζήτημα του συστήματος υγείας”

02-10-2023

Μεγάλο αγκάθι για το σύστημα υγείας στην Ελλάδα παραμένουν η υποχρηματοδότησή του και η συζήτηση για το πόσο και πού πρέπει να διατεθούν συγκεκριμένα κονδύλια, ανέφερε στην ομιλία του από το βήμα του διήμερου συνεδρίου με τίτλο «Σχεδιάζοντας τον κλάδο Υγείς του μάλλοντος: Χάρτης ολιστικής προσέγγισης», ο Ηλίας Μόσιαλος, Καθηγητής στο London school of Economics and Poltical Science ISS.

«Για το θέμα αυτό θα μπορούμε να συζητάμε για μέρες. Όμως αυτό είναι πολιτική επιλογή που θα καθορίσει τη χώρα που θέλουμε να είμαστε στο μέλλον», ανέφερε ο ίδιος στο 22nd HEALTHWORLD CONFERENCE.

Το σύστημα είναι οι άνθρωποί του, ανέφερε προσθέτοντας πως οι τομές που πρέπει να γίνουν στο ΕΣΥ όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό του είναι οι σημαντικότερες. «

Αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προδιαγραφές της ιατρικής και της τεχνολογίας, τότε θα πρέπει να ξαναδούμε από την αρχή τον τρόπο εκπαίδευσης του προσωπικού αυτού», τόνισε επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να αναθεωρηθούν τα κριτήρια που γίνεται η πρόσληψή του.

«Ο μεγάλος ελέφαντας που δεν συζητάμε είναι η υποχρηματοδότηση του συστήματος. Πώς θα πείσουμε τους νέους γιατρούς που έφυγαν στο εξωτερικό, να επιστρέψουν στην Ελλάδα, πώς θα αμοιφθούν»; διερωτήθη ο κ. Μόσιαλος.

Ο ίδιος πρότεινε να φτάσει η χρηματοδότηση της υγείας στη χώρα μας στο 1,4% του ΑΕΠ σε βάθος χρόνου, στα επόμενα 4 με 5 χρόνια, όπως είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, υποστήριξε ότι η γειτονική Ισπανία έχει 2,5% περισσότερες διαθέσιμες δαπάνες για την υγεία.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, στην Ελλάδα «το φάρμακο, που έχει φτάσει πια στα όριά του, όσον αφορά τη δαπάνη και μαζί με το προσωπικό του συστήματος αφορούν το 75% του συνόλου της χρηματοδότησης».

Όπως εξήγησε, ο σχεδιασμός του μέλλοντος πρέπει -όσον αφορά και τη χώρα μας αλλά και διεθνώς- να έχει υπόψη του τις νέες διεθνείς τάσεις στην υγεία, καθώς αυτές είναι σημαντικές για να προβλέψουμε το μέλλον.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και της κλιματικής αλλαγής

Ανάμεσα σε αυτές ανέφερε ότι η περίοδος μετά την πανδημία είναι πολύ δύσκολη για όλα τα συστήματα υγείας, καθώς «έμειναν πολύ πίσω οι εξετάσεις και οι θεραπείες ασθενών με χρόνια νοσήματα και πλέον οι λίστες αναμονής είναι μεγάλες σε όλα τα συστήματα τα οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση».

Μίλησε, επίσης, για τις επιπτώσεις που έχει κλιματική αλλαγή, με 10%-15% του προβλήματος να αφορά το αποτύπωμα του άνθρακα στην υγεία, το οποίο συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή, η οποία, με τη σειρά της, δοκιμάζει την υγεία των πολιτών.

Επίσης, αναφέρθηκε στις μεγάλες πόλεις (mega cities), οι οποίες θα διπλασιαστούν τα επόμενα 20 χρόνια και έθεσε το ερώτημα πώς θα λειτουργούν αυτές οι πόλεις και πώς θα ελέγχουν πιθανή διασπορά των ιών και των πανδημιών.

Ένα άλλο ζήτημα που έφερε στο τραπέζι ο κ. Μόσιαλος ήταν η γήρανση του πληθυσμού σε όλον τον κόσμο αλλά και το μείζον θέμα της συννοσηρότητας στις νεότερες ηλικίες, 25-65 ετών.

Τέλος, μίλησε για τις πολιτικές και τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες, σε παγκόσμιο επίπεδο που επηρεάζουν, όπως σημείωσε, την υγεία καθώς αναπτύσσονται πολλαπλά και παράπλευρα κέντρα αποφάσεων, τα οποία δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι θα συνεργαστούν στο μέλλον αρμονικά στην περίπτωση μίας νέας πανδημίας.

«Μέχρι σήμερα δεν είναι καλύτερη τεχνητή νοημοσύνη από τον καλό γιατρό, αλλά θα γίνει καλύτερη στα επόμενα χρόνια και αυτό είναι κάτι που πρέπει να δούμε και να προβληματίσει όλους μας», κατέληξε ο κ. Μόσιαλος.

Το τραπέζι με τον Ηλία Μόσιαλο συντόνισε ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας, στην Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ και πρόεδρος στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Ιωάννης Μπολέτης.