Ήλιος: Η υπερβολική έκθεση γερνά το δέρμα κατά 20 χρόνια

26-12-2016
Έχουμε πει πολλές φορές πως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο έχει συνδεθεί με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Τώρα. Αμερικανική έρευνα δείχνει πώς ακόμα κι αν αυτό δεν συμβεί, ο ήλιος εξακολουθεί να γερνάει το δέρμα μας κατά 20 χρόνια.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Harvard στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν 231 γυναίκες, ηλικίας από 20 έως 75 ετών.
Θέλησαν να βρουν τις ακριβείς επιπτώσεις από την εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο στο δέρμα τους.
Οι εθελόντριες συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους, ενώ οι ερευνητές έλαβαν δείγματα δέρματος από τα πιο εκτεθειμένα στον ήλιο τμήματα του σώματός τους (πρόσωπο, πήχεις) και από τα καλυμμένα (γλουτοί), για να καθορίσουν τον βαθμό της φωτογήρανσης.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία παρουσιάστηκαν στο 74ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας (AAD 2016), έδειξαν πως η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να μας κάνει να φαινόμαστε έως και 20 ολόκληρα χρόνια μεγαλύτεροι απ’ ότι είμαστε στην πραγματικότητα.
Από την άλλη, η αυξημένη κατανάλωση υγρών, ο καλός ύπνος και η γυμναστική δεν φαίνεται να επηρεάζουν τον ρυθμό της γήρανσης του δέρματος.
 
Όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Αλεξάντρα Μπ. Κίμπαλ «μόνο η αποφυγή του ήλιου ή έστω η μόνιμη χρήση αντηλιακού όταν κυκλοφορεί κάποιος σε υπαίθριους χώρους, μπορεί να κάνει ουσιώδη διαφορά». 
 
Η μελέτη έγινε σε μη καπνίστριες, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η παρατηρούμενη γήρανση δεν θα οφειλόταν στο κάπνισμα, το οποίος είναι εξίσου καταστροφικό (αν όχι περισσότερο) με τον ήλιο για το δέρμα.
 
Γενικώς, το δέρμα του προσώπου και των χεριών είχε εμφανείς ενδείξεις ηλιακής ελάστωσης στις εθελόντριες ηλικίας άνω των 40 ετών, ενώ εκείνο των γλουτών όχι.
 
Η ηλιακή (ή ακτινική) ελάστωση είναι η συσσώρευση μη φυσιολογικής ελαστίνης στην επιδερμίδα εξαιτίας της παρατεταμένης και αθροιστικής έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία.
 
Επιπλέον, στις εθελόντριες που λάτρευαν τον ήλιο και ανέφεραν πως προσπαθούσαν να μαυρίσουν, το δέρμα του προσώπου είχε σημαντικά περισσότερες λεπτές γραμμές, ρυτίδες και υπερμελαγχρώσεις (σημεία με πιο έντονο χρώμα), απ’ ό,τι το δέρμα όσων προσπαθούσαν να μένουν μακριά από τον ήλιο.
 
Ήταν επίσης αυξημένη στο δέρμα του προσώπου (αλλά όχι σε εκείνο των γλουτών) η έκφραση ενός μοριακού δείκτη που λέγεται CDKN2A και σχετίζεται με την γήρανση των κυττάρων.
 
Οι διαφορές αυτές ήταν ακόμα εντονότερες σε όσες γυναίκες δήλωσαν πως δεν χρησιμοποιούν αντηλιακό στο πρόσωπό τους.
 
Αντιθέτως, οι μόλις τέσσερις εθελόντριες οι οποίες δήλωσαν πως ουδέποτε έκαναν ηλιοθεραπεία, ούτε έβγαιναν στον ήλιο χωρίς αντηλιακό στο πρόσωπο, έμοιαζαν 20 χρόνια νεώτερες από την αληθινή ηλικία τους.
 
Όπως σχολίασε ο δρ Μάθιου Γκας, εκπρόσωπος της Βρετανικής Εταιρείας Δερματολόγων (BAD) «η πεποίθηση ότι αν πίνουμε άφθονο νερό το δέρμα θα μείνει νεανικό, είναι λανθασμένη», Οι μεγαλύτεροι εχθροί του δέρματος είναι ο ήλιος και το κάπνισμα και καμία γυναίκα, ο,τι κι αν κάνει, δεν μπορεί να αντιστρέψει τις βλάβες που αυτοί προκαλούν. Όταν το θέμα είναι η γήρανση του δέρματος, η πρόληψη είναι πιο σημαντική από τη θεραπεία διότι όταν γίνουν οι βλάβες είναι πολύ δύσκολο να τις κρύψει κανείς ή να τις αμβλύνει».
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: