Ηλιοθεραπεία: Αυτές είναι ασφαλέστερες ώρες

γυναίκα δίπλα στην θάλασσα κάνει ηλιοθεραπεία
04-07-2022

Όπως είναι γνωστό, στην Ελλάδα καλοκαίρι χωρίς ηλιοθεραπεία δεν υπάρχει. Επειδή όμως εμείς οι ‘Ελληνες δεν έχουν τόσο λευκό δέρμα όσο στην στη βόρεια Ευρώπη, δεν σημαίνει πως δεν χρειαζόμαστε προστασία απο τον ήλιο.

Πλέον είναι γνωστό ότι η ηλιακή ακτινοβολία είναι καταστροφική για το δέρμα μας καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διαλέξουμε τις λιγότερο κακές ώρες για την έκθεσή μας. Σε γενικές γραμμές από τις 11 το πρωί μέχρι τις 16:00 – 17:00 πρέπει να προτιμούμε την σκιά.

Αυτός ο κανόνας δεν χωράει ερμηνείες και προσαρμογές γιατί δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικά ανάλογα με τις συνθήκες. Η πεποίθηση που θέλει τον Αύγουστο να έχει πιο έντονη και βλαβερή ακτινοβολία από τους υπόλοιπους μήνες, είναι μύθος. Για να καταλάβουμε καλύτερα την επίδραση της UV ακτινοβολίας αρκεί να σκεφτούμε πως σε μόλις 5 λεπτά δεχόμαστε την ίδια ακτινοβολία που θα δεχόμασταν αν καθόμασταν ένα γεμάτο δίωρο 16:00 με 18:00.

Σε κάθε περίπτωση το αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF 30 είναι απαραίτητο, όμως δεν αρκεί αυτό. Πρέπει να το χρησιμοποιούμε και σωστά και αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να παραλείπουμε το πρόσωπο και να μην ξεχνάμε να το ανανεώνουμε ανά δίωρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ηλιοθεραπεία: Τι πρέπει να προσέχουμε στην πρώτη μας επαφή με τον ήλιο