Ημικρανία: Πως θα απαλλαγείτε από αυτήν

γυναίκα πιάνει το κεφάλι της επειδή έχει ημικρανία
07-07-2021

Η ημικρανία δεν είναι ένας απλός πονοκέφαλος. Είναι πολύ πιο έντονη και μπορεί να φέρει κι άλλα συμπτώματα. Όπως για παράδειγμα ναυτία. Υπάρχει όμως να την αντιμετωπίσουμε και να την καταπολεμήσουμε.

Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά ψάρια φαίνεται ότι βοηθά τους πάσχοντες από ημικρανία να μειώσουν την συχνότητα αλλά και την ένταση των κρίσεων ημικρανίας στη διάρκεια του μήνα συγκριτικά με μια διατροφή πλούσια σε φυτικά λιπαρά σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα ευρήματα από το Εθνικό Ινστιτούτο Αντιγήρανσης (NIA) και το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό (NIAAA), τμήματα του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας. και του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας (UNC) στο Chapel Hill, δημοσιεύθηκαν στο BMJ.

Τι να κάνετε για να απαλλαγείτε από την ημικρανία

Στη νέα έρευνα συμμετείχαν 182 ενήλικες με συχνές ημικρανίες. Αποτελεί δε επέκταση προηγούμενης έρευνας της ίδιας ερευνητικής ομάδας για την επίδραση του λινολεικού οξέος στον χρόνιο πόνο. Το λινολεϊκό οξύ (λέγεται και λινελαϊκό) είναι ένα ω-6 λιπαρό της δυτικής διατροφής. Βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες σε ορισμένα φυτικά έλαια (καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο) και σε μικρότερες ποσότητες σε διάφορα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Σε προηγούμενες μελέτες οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια διατροφή χαμηλή σε λινολεϊκό οξύ και υψηλή σε ω-3 λιπαρά οξέα όπως αυτά που βρίσκονται σε ψάρια και θαλασσινά μπορούσε να δράσει ανακουφιστικά στον πόνο που προκαλεί η φλεγμονή.

Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν έτοιμα γεύματα που περιελάμβαναν ψάρια, λαχανικά, χούμους, σαλάτες και είδη πρωινού. Μια ομάδα έλαβε γεύματα που είχαν περισσότερα λιπαρά ψάρια ή έλαια από λιπαρά ψάρια και λιγότερο λινελαϊκό οξύ. Η δεύτερη ομάδα έλαβε γεύματα που είχαν περισσότερα λιπαρά ψάρια και λινελαϊκό οξύ. Η τρίτη ομάδα έλαβε γεύματα πλούσια σε λινελαϊκό οξύ και χαμηλά σε λιπαρά ψάρια.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης οι συμμετέχοντες κατέγραφαν τον αριθμό, τη διάρκεια και την ένταση των κρίσεων ημικρανίας, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο οι πονοκέφαλοι τους επηρέασαν τις ικανότητές τους να λειτουργούν στην εργασία, στο σχολείο και στην κοινωνική τους ζωή και πόσο συχνά χρειάστηκαν παυσίπονα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ημικρανία: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια