Ιοί: Είναι πιο επικίνδυνοι όταν μας μολύνουν το πρωί

26-12-2016

Υπάρχουν αμέτρητοι ιοί που μας μπορούν να μας μολύνουν καθημερινά. Ορισμένοι είναι εντελώς ακίνδυνοι και μπορεί να μην τους καταλάβουμε καν. Άλλοι, όπως οι γρίπη, μας ταλαιπωρούν για μέρες. Τώρα, Βρετανοί επιστήμονες λένε πως οι ιοί μπορεί να είναι πιο επικίνδυνοι όταν μας μολύνουν το πρωί.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge στη Βρετανία έκαναν μια σειρά από πειράματα σε ποντίκια.
Σκοπός της μελέτης τους ήταν να δουν πως το βιολογικό ρολόι και η ώρα επηρέαζαν την ευπάθεια τους σε διάφορους ιούς.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), έδειξαν πως οι μολύνσεις που συμβαίνουν το πρωί είναι 10 φορές πιο αποτελεσματικές από εκείνες που συμβαίνουν το απόγευμα.
Και γιατί συμβαίνει αυτό; Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτό συμβαίνει επειδή η ευπάθεια του οργανισμού εξαρτάται από το βιολογικό μας ρολόι.
Η διαταραχή του βιολογικού ρολογιού που παρατηρείται για παράδειγμα σε όσους εργάζονται σε κυλιόμενες βάρδιες ήι σε όσους ξενυχτούν.
 
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως όταν εξέθεταν τα ποντίκια σε ιούς όπως αυτοί της γρίπης και του έρπητα το πρωί, αποκτούσαν δεκαπλάσιο ιϊκό φορτίο απ’ ό,τι όταν τα εξέθεταν άλλες ώρες της ημέρας.
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Ακίλες Ρέντι «η διαφορά που παρατηρήσαμε είναι πολύ σημαντική. Οι ιοί χρειάζονται τους ενδοκυττάριους μηχανισμούς την κατάλληλη στιγμή ειδάλλως δεν μπορούν να αναπαραχθούν και τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η παραμικρή λοίμωξη το πρωί μπορεί να εξελιχθεί ταχύτερα και να καταλάβει όλο το σώμα ευκολότερα απ’ ό,τι το απόγευμα ή το βράδυ».
 
Ο Δρ. Ρέντι λέει πως αυτά τα ευρήματα εξηγούν γιατί μολύνονται πιο εύκολα τα παιδιά από ιώσεις όταν πηγαίνουν στο σχολείο και τονίζει πως θα μπορούσε να αποδειχθεί ωφέλιμο για τον έλεγχο επιδημιών.
«Σε περίπτωση μεγάλης επιδημίας, η παραμονή στο σπίτι το πρωί θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήρια, αρκεί βεβαίως να επαληθευτεί το εύρημά μας σε κλινικές μελέτες», λέει ο ερευνητής.
 
Η έρευνα έδειξε ακόμα πως όταν οι ερευνητές διατάρασσαν το βιολογικό ρολόι των ζώων, αφήνοντάς τα λ.χ. με αναμμένο φως το βράδυ, τα ζώα μολύνονταν πιο εύκολα από τους ιούς.
 
«Το εύρημα αυτό υποδηλώνει πως τα άτομα με ανάλογη διαταραχή, όπως οι εργαζόμενοι τη νύχτα ή σε κυλιόμενες βάρδιες, είναι πιο ευάλωτοι στις ιογενείς λοιμώξεις και επομένως ίσως πρέπει να κάνουν κάθε χρόνο το αντιγριπικό εμβόλιο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ρέιτσελ Έντγκαρ.
 
Οι ερευνητές λένε πως το σχεδόν 10% των γονιδίων μας αλλάζουν δραστηριότητα αναλόγως με τη ώρα της ημέρας, για να προσαρμόσουν αναλόγως τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.
 
Η νέα έρευνα εστιάσθηκε σε ένα από αυτά τα «χρονογονίδια», το Bmal1, η δραστηριότητα του οποίου κορυφώνεται το απόγευμα σε ποντίκια και ανθρώπους, ενώ στους ανθρώπους είναι χαμηλή στη διάρκεια των χειμερινών μηνών όταν αφθονούν και οι ιώσεις.
Η χαμηλή δραστηριότητα αυτού του γονιδίου το πρωί ήταν υπεύθυνη για την αυξημένη ευπάθεια στις ιώσεις, είπε ο δρ Ρέντι.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: