Ιός του Δυτικού Νείλου – ΕΟΔΥ: Μειώθηκαν τα περιστατικά – 285 κρούσματα συνολικά από την αρχή της ετήσιας καταγραφής

15-11-2022

Από την αρχή της περιόδου καταγραφής των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου και μέχρι σήμερα (15/11) διαγνώστηκαν συνολικά διακόσια ογδόντα πέντε (285) εγχώρια κρούσματα της λοίμωξης, ενώ κατά την τελευταία εβδομάδα εντοπίστηκε μόλις ένα περιστατικό, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης, από την αρχή της περιόδου 2022, μέχρι 15/11/2022 (ώρα 12.00), έχουν διαγνωστεί συνολικά διακόσια ογδόντα πέντε (285) εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα εκατόν ογδόντα τέσσερα (184) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και εκατόν ένα (101) κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις (π.χ. εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ (Πίνακας 1).

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, από την προηγούμενη εβδομαδιαία έκθεση έως σήμερα, διαγνώσθηκε ένα νέο κρούσμα, το οποίο -βάσει του εργαστηριακού ελέγχου- εκτιμάται ότι προσβλήθηκε πριν από αρκετές εβδομάδες.

Έχουν καταγραφεί τριάντα ένας (31) θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 58 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 83 έτη). Τρεις επιπλέον θάνατοι ασθενών με διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποδόθηκαν σε άλλα σοβαρά συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας (δεν συμπεριλαμβάνονται στον συνολικό αριθμό θανόντων).