Ηπατίτδα C: “Η αθόρυβη νόσος”

26-12-2016

Ξεπερνούν τα 200.000 τα άτομα στην Ελλάδα που πάσχουν από χρόνια Ηπατίτιδα C και ένα μεγάλος μέρος αυτών δεν το γνωρίζουν, καθώς η ηπατίτιδα C είναι μια «αθόρυβη» νόσος. Η Ηπατίτιδα C εξακολουθεί να αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία με περίπου 170 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να έχουν προσβληθεί από τον ιό, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου το 2% του πληθυσμού πάσχει .

Σε μια πρόσπάθεια περαιτέρω ενημέρωσης η MSD σε συνεργασία με την ΜΚΟ Praksis πραγματοποίησε από τον Φεβρουάριο του 2012 “Καμπάνια ενημέρωσης για την HCV και διενέργεια rapid test ανίχνευσης”.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας (Μάρτιος 2012 – Απρίλιος 2013) το εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό της PRAKSIS πραγματοποίησε συνολικά 1.453 Rapid HCV Tests, εκ των οποίων 1.156 διενεργήθηκαν στους χώρους των Πολυϊατρείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης και 297 σε Πανελλαδικές εξορμήσεις της Κινητής Μονάδας.

Σε ό,τι αφορά στην τηλεφωνική γραμμή για την Ηπατίτιδα C, που αποτέλεσε και το βασικό εργαλείο της καμπάνιας για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων, η ΜΚΟ PRAKSIS έλαβε 2.684 κλήσεις μέσω των οποίων ενημερώθηκαν σχετικά με τη νόσο 1.735 άνδρες και 949 γυναίκες ηλικίας 21 – 50 ετών.

 

Σχετικά με την Ηπατίτιδα C

Η Ηπατίτιδα C είναι γνωστή ως η «αθόρυβη» νόσος, γιατί χαρακτηρίζεται κυρίως από απουσία συμπτωμάτων, γεγονός που δυσχεραίνει την δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης. Μερικά χαρακτηριστικά στοιχεία για τη νόσο είναι:

•            Η εξέλιξη της νόσου,  αν δεν αντιμετωπιστεί με θεραπευτική αγωγή, οδηγεί σε κίρρωση, ηπατοκυτταρικό καρκίνο και ανάγκη για μεταμόσχευση ήπατος.

•            Ο μεγάλος αριθμός ασθενών που έχουν ήδη μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας προβλέπεται να οδηγήσει σε δραματική αύξηση των κρουσμάτων κίρρωσης μέσα στα επόμενα 10 χρόνια με σημαντικά ποσοστά θνησιμότητας.

•            Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση πάνω από το 40% των διαγνωσμένων ασθενών στην Ελλάδα δεν λαμβάνουν θεραπεία.

•            Αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς όσο τα περιστατικά παραμένουν αθεράπευτα αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες περαιτέρω μετάδοσης του ιού.

•            Διαπιστώνεται σημαντικό θεραπευτικό κενό λόγω των προβλημάτων αποτελεσματικότητας  των υπαρχουσών θεραπειών, αφού με αυτές επιτυγχάνεται  ίαση σε λιγότερο από 1 στους 2  πρωτοθεραπευόμενους ασθενείς και σε 1 στους  5 ασθενείς με προηγούμενη εμπειρία θεραπείας.

 

Πέραν του κοινωνικού αντίκτυπου της νόσου αρκετοί οικονομολόγοι της υγείας τονίζουν και το κόστος διαχείρισης της Ηπατίτιδας C το οποίο είναι δυσβάσταχτο, ειδικά αν αναφερθεί κανείς σε προχωρημένα στάδια, όπου η θεραπεία στα στάδια αυτά αφορά ως επί το πλείστον νοσοκομειακές δαπάνες.

 

Αξίζει να υπενθυμίζουμε ότι από έρευνα που διεξήγαγε η ΕΣΔΥ το μέσο κόστος ανά έτος για:

•            την προχωρημένη ίνωση κυμαίνεται στα 5.566 ευρώ ανά ασθενή ετησίως,

•            για τον ηπατοκυτταρικό καρκίνο στα 21.890 ευρώ ανά ασθενή και

•            κατά το πρώτο έτος της μεταμόσχευσης ήπατος το κόστος φτάνει τα 35.050 ευρώ ανά ασθενή.